Companiile mari şi IMM-urile cu o cifră de afaceri de minimum 20 de milioane de lei pot aplica, din 15 decembrie 2022, pentru garanţii de stat şi credite cu dobândă subvenţionată în cadrul noii scheme de ajutor de stat, derulată prin intermediul EximBank.

În cadrul acestui program financiar, pe care EximBank îl implementează în baza mandatului special primit din partea statului român, companiile româneşti pot accesa credite de investiţii şi credite pentru capital de lucru, la rate de dobândă subvenţionată, precum şi garanţii de stat, irevocabile şi necondiţionate, care acoperă maximum 90% din creditele de investiţii şi creditele pentru capital de lucru acordate de băncile comerciale, exclusiv ca expuneri noi.

„Prin implementarea acestei scheme de ajutor de stat acţionăm de o manieră coordonată cu celelalte state membre pentru susţinerea companiilor locale care au nevoie de un partener financiar solid pentru a face faţă impactului pe care războiul îl are asupra mediului de afaceri european şi local. Sunt convins că, utilizând noile facilităţi oferite de EximBank, firmele româneşti vor găsi soluţiile optime pentru a depăşi provocările actuale şi vor traversa această perioadă dificilă, minimizând efectele ei adverse asupra derulării afacerilor", spune Traian Halalai, preşedintele executiv al EximBank.

Finanţările şi garanţiile se acordă până la data-limită de semnare a documentaţiei contractuale, ce va fi actualizată permanent pe site-ul EximBank, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2023.

Foto: Dreamstime