CEC Bank a acordat grupului industrial RAAL din Bistrița, unicul producător de sisteme de răcire local și unul dintre exportatorii români, o finanțare de 5 milioane de euro pentru susținerea activității curente.

Garanția a fost emisă de EximBank, în cadrul schemei de ajutor de stat COVID 19, care acoperă 90% din credit.

„Schimbătoarele de căldură sunt folosite în soluții de încălzire și răcire a bateriilor auto pentru mașini electrice, mașinilor agricole, echipamentelor industriale pentru aer comprimat, trenuri, mașini pentru construcții și multe altele. Este un domeniu cu un mare potențial în contextul actual al relocării activităților industriale cât mai aproape de utilizatorii finali, în contextul preocupărilor la nivel global pentru reducerea amprentei de carbon”, a spus Bogdan Neacșu, Director General CEC Bank.

Grupul RAAL are în prezent peste 2.300 de angajați, o cifră de afaceri de circa 325 de milioane de lei și două facilități de producție în România.

Compania are propria echipă de cercetare și dezvoltare, iar peste 99% din producție este destinată exportului. Printre clienții grupului se numără John Deere – unul dintre cei mai cunoscuți producători de utilaje agricole, Class sau Samsung.

RAAL produce schimbătoare de căldură folosite în instalații industriale și în industria auto – un domeniu cu un potențial foarte mare de creștere în contextul în care tehnologia schimbătoarelor de căldură poate fi utilizată și pentru creșterea eficienței energetice și reducerea consumului și a cheltuielilor de energie.

„Vom continua să mobilizăm resurse financiare în condiții avantajoase pentru antreprenorii care dezvoltă tehnologii pentru utilizarea eficientă a resurselor și vom sprijini inițiativele firmelor care contribuie la susținerea atingerii obiectivelor naționale de mediu contribuind astfel la o dezvoltare economică durabilă și asigurarea competitivității pe termen lung a economiei românești”, a menționat și Traian Halalai, președintele executiv al EximBank.

RAAL a fost înființată în 1978, iar din 1995 este firmă cu capital privat. În 2007, a fost construită o nouă fabrică pentru sisteme de răcire la Prundu Bîrgăului.

Sursă foto: Photo 31626263 / Bank © Radub85 | Dreamstime.com