OMRO IFN încheie un nou parteneriat strategic cu Fondul European de Investiții, obținând un plafon de garantare pentru un portofoliu de 104 milioane de lei. Astfel, compania le va oferi clienților săi finanțări de până la 50.000 de euro, plafon dublu decât cel oferit în prezent prin garanția EaSI, fonduri accesate doar cu garanții personale, inclusiv prin platforma digitală Filbo.

Parteneriatul, al doilea de acest tip după programul de susținere a microfinanțării afacerilor EaSI, înseamnă pentru clienții OMRO și Filbo, pe lângă mărirea plafonului de creditare, reducerea ratelor dobânzilor cu până la două puncte procentuale față de creditele standard.

Ce aduce nou parteneriatul cu Fondul European de Investiții?

O astfel de colaborare cu Fondul European de Investiții are ca efect susținerea dezvoltării micilor afaceri din România, pe de-o parte, și întărirea poziției pe piața microfinanțărilor și reduc gradul de risc pentru activitatea de acordare a microcreditelor pentru OMRO și Filbo, pe de altă parte.

„Susținem mediul antreprenorial românesc și ne dorim să ajutăm cât mai multe întreprinderi de dimensiuni reduse și persoane fizice autorizate să se dezvolte și să ajungă la pragul maturității. Înțelegem dificultățile micilor antreprenori care rareori dispun sau sunt dispuși să aducă garanții materiale ca angajament pentru obținerea unui microcredit, motiv pentru care ne bucurăm să putem veni în sprijinul lor cu oferte care să elimine garanțiile materiale. Suntem încrezători că acest parteneriat ne va ajuta și mai mult să ne atingem obiectivele de business și să venim în întâmpinarea nevoilor de finantare ale microintreprinderilor si persoanelor fizice autorizate, prin creditarea digitală Filbo”, a spus Paul Panciu, director general OMRO.

Procesul de aplicare pentru creditele Filbo este unul facil, realizat 100% online. Prezentă în piață din anul 2020, Filbo oferă credite de până la 60.000 de lei, pe perioade între 12 și 36 de luni, iar, datorită procesului 100% digital, analiza și acceptarea cererii se poate realiza în decurs de 10 minute.

Creditele de până la 240.000 RON sunt oferite tot printr-un proces online, cu exceptia vizitei unui consilier care să documenteze afacerea. Pentru a obține finanțare, întreprinderile trebuie să aibă o activitate de cel puțin 12 luni și nu mai mult de 10 angajați. În cazul creditelor pentru agricultură, fermierii trebuie să cultive cereale pe o suprafață de cel puțin 10 ha.

„Încheierea acestui parteneriat înseamnă pentru noi o întărire a eforturilor pe care le depunem pentru a ajuta antreprenorii locali. Statisticile din România arată că doar 0,2% din totalul microîntreprinderilor avansează la statutul de IMM, ceea ce plasează țara noastră în coada clasamentului referitor la numărul IMM-urilor existente. Ne dorim să continuăm să ajutăm afacerile să traverseze cu bine perioadele dificile și să crească, și ne bucură că putem face acest lucru integrând tehnologia în procesele noastre interne”, a afirmat și Georgiana Andrei, Chief Financial Officer al Filbo.

+

Filbo este o platformă fintech, ce oferă finanțare pentru micro-întreprinderi și antreprenori individuali. Procesul de aplicare este 100% digital, de la selectarea produsului, încărcarea documentelor, identificarea online, până la semnarea electronică a contractului.

Soluția digitală de creditare își propune să sporească accesul la finanțare pentru micii antreprenori.

Filbo este singurul fintech din Romania care beneficiază de programele de garanții europene EaSI si InvestEU, oferit de către Fondul European de Investiții.

+

OMRO, companie înființată în anul 1994, este specializată în acordarea de credite pentru finanţarea afacerilor din agricultură şi a întreprinderilor mici, mijlocii şi microîntreprinderi. La finalul anului 2022, OMRO avea un portofoliu de credite în valoare de 51 de milioane de lei, cu 24% mai mare faţă de 2021. 

La începutul acestui an, capitalul propriu al companiei a fost majorat cu 3,3 milioane de lei, printr-o injecție de capital de către acționarul minoritar Helenos, un fond de investiții paneuropean, lansat cu sprijinul Fondului European de Investiții și a unor bănci comerciale cu rol sistemic în Uniunea Europeană. 

Foto: Pexels