Grupul Carmistin, important producător român de alimente, a semnat o facilitate de credit sindicalizat în valoare totală de 846 milioane de lei, prin modificarea și majorarea facilităților existente cu 218 milioane de lei.

Creditul va fi utilizat de companiile din grup pentru susținerea strategiei de investiții și dezvoltare durabilă și pentru prelungirea finanțării de capital de lucru pe o perioadă suplimentară de doi ani.

Banca Comercială Română a acționat în calitate de Coordonator, Aranjor Principal Mandatat, Bookrunner, Agent de Documentație, Garanții și Plăți, alături de CEC Bank, în calitate de Aranjor Principal Mandatat, OTP Bank, EximBank, First Bank și Intesa Sanpaolo Bank în calitate de creditori.

PCF Investment Banking a acționat în calitate de consultant exclusiv al grupului Carmistin în structurarea, negocierea și implementarea tranzacției.

CITEȘTE ȘI: Recesiune primim, dar să fie moderată

Creditul are utilizări complexe pentru finanțarea creșterii capacității de producție, diversificarea portofoliului de produse, îmbunătăţirea continuă a calităţii acestora și dezvoltarea a două proiecte de producere a energiei electrice și termice în sistem de cogenerare pentru consumul companiilor din grup.

„Grupul Carmistin are în ADN performanța și dezvoltarea continuă, susținută de un plan investițional adaptat piețelor globale. Avem nevoie de o astfel de viziune și de acțiuni strategice pentru a crea produse agroalimentare cu valoare adăugată mare, dar și pentru a susține dezvoltarea rurală a României, cu atât mai mult cu cât o temă importantă în 2022, la nivel global, a fost combaterea insecurității alimentare prin creșterea producției durabile, lanțuri noi de aprovizionare, multilateralism și solidaritate”, a spus Ana-Maria Samuilă, Head of Agribusiness & Food BCR.

În ciuda contextului economic instabil din anul care se încheie, Carmistin a continuat politica de dezvoltare, având avantajul integrării pe verticală și acoperind toate etapele necesare producerii de alimente, de la eclozare si hrănire, până la procesare și distribuția cărnii.

„Un astfel de nivel de integrare ne permite să controlam costurile de producție, să sporim eficiența și să ne adaptăm la noile condiții de piață. Organizația noastră are potențialul de a ajunge un jucător major în sectorul agribusiness regional și global și este important să avem susținerea băncilor partenere, astfel încât să asigurăm competitivitatea față de concurența internațională și să implementăm politici sustenabile de dezvoltare”, a afirmat și Cristina Anghel, Finance Coordinator Carmistin.

+

Înființat în anul 2000 de familia Paraschiv, grupul Carmistin este unul dintre cei mai mari jucători de pe piața agribusiness și de procesare a cărnii din România.

Totodată, este unul dintre puținele holdinguri agricole care integrează în proporție de 90% lanțul de producție agro-zootehnic, începând de la cultivarea cerealelor, producția de furaj, creșterea animalelor (pui, porc, vită) până la abatorizare, procesare și distribuție de produse și preparate din carne (inclusiv în rețeaua proprie de retail).

Grupul Carmistin are o cifră de afaceri de peste 1,8 miliarde RON și 2.700 de angajați în toată țara, cu peste 20 de companii grupate în patru divizii de producție: pui, porc, vită și agricultură.

Foto: BCR