Ce mai faceți? Bine, sănătoși? Ați început anul cu bine? Cum vă este starea de spirit?

Am intrat în iarna protestelor pentru că frustrările au ajuns la cote inimaginabile. Și este perfect justificat să fie așa, atât timp cât toată povara stă pe umerii celor mulți ca să trăiască cei aleși.

Deși ar fi trebuit să trăim mai bine (cel puțin așa auzim pe toate canalele oficiale), trăim mai prost. Nu e de mirare că fermierii și transportatorii s-au revoltat și au ieșit în stradă. Nu e de mirare nici că medicii de familie și asistență socială numai suportă nici ei. Probabil mai sunt și alții care se pregătesc pentru că lucrurile stau foarte prost, mai ales după toate modificările de taxe și impozite care au intrat în vigoare recent.

Ni se repetă de doi ani de zile că avem un guvern stabil, care guvernează pentru țară, care ne apară și ne ocrotește. Ne-o fi apărând, nu zic nu (că nu știm prea bine care sunt implicațiile noastre în situația geopolitică externă, pentru că Prea Înaltul nu ține să ne anunțe și pe noi, muritorii, despre acțiunile pe care le păstorește), dar pe plan intern, lucrurile nu sunt deloc stabile. Sau sunt stabile pentru cine trebuie.

Intrarea în anul electoral aduce o grămadă de probleme pe care guvernanții fie se fac că nu le văd, fie nu le conștientizează la adevărata lor dimensiune, fie nu le pasă. Toate șansele ca partidele populiste, extremiste să aibă multe voturi, ceea ce, la cum se arată, nici nu mai e o surpriză, oamenii sunt plini de furie. Că cei care ar putea veni la guvernare sunt chiar și mai praf decât cei pe care îi avem, asta este o altă discuție, mult mai lungă. „Brace for impact”, cum ar veni, pentru că următorii, oricare ar fi ei, nu au strategii, nici măcar nu ne spun ce ar face ca să ne scoată din haosul economic și social în care suntem.

Văzând modul în care au acționat cu protestele transportatorilor și fermierilor, cred tot mai tare că modul de lucru al autorităților este să se dea la fund sau să adopte măsuri pe colțurile meselor pentru că de fapt sunt prea mulți incompetenți în poziții cheie.

Avem o combinație nouă de funcționar public, înalt sau nu, demnitar, ales sau numit: 3R (rea-credință, rea-voință și rău de lucru). Adică combinația fatală!

Aceste atribute sunt prezente peste tot și, pentru a-și ascunde lenea, incompetența și neștiința, 3R acționează orbește ceea ce, evident, duce lucrurile către rău.

Suntem unde suntem, pentru că cei puțini, care mai știu despre ce este vorba, nu sunt ascultați, sunt marginalizați sau dați afară. Cel mai stupid în toată povestea asta este că, deși avem resurse, din cauza speciei 3R, nu putem evolua defel. Ba chiar vor să se extindă și să acapareze ceea ce le-a mai rămas necolonizat.

Iar situația internațională este cea pe care o vedem, complexă, complicată, iar stabilitatea asta care ni se repetă obsesiv, patologic de-a dreptul, nu dă dreptul să dăm foc la țară și apoi să vedem.

Nu am o soluție magică, ne trebuie doar mai multă aplecare pentru a face lucrurile pentru oameni, nu împotriva lor, mai multă competență, mai multă atenție, mai multă voință politică, instituții nepolitizate și corecte, mai puțin clientelism politic, corupție deloc și tot așa.

Pentru toate acestea, avem nevoie de oameni politici autentici. Dacă îi găsim, să îi votăm. Dacă nu, să votăm asumat pe cei care ar putea avea habar de ceea ce să facă, nu exaltați, expandați, habarniști, aiuritori și doritori de întoarceri în epoci în care drepturile erau un moft, iar planurile erau cincinale.

+

Ca să nu vă las așa, o să închei cu lucruri mai plăcute și o să vă spun despre planurile Future Banking de anul acesta.

  • Continuăm seria de interviuri și de materiale care ne arată și ce se mai întâmplă bun la noi în economie și în sectorul financiar. În ciuda mediului neprielnic, sunt oameni și companii care reușesc să fac performanță.
  • Avem în plan mai multe proiecte editoriale despre inovațiile din banking, despre noile tehnologii și cum se ne schimbă ele viața, despre securitatea cibernetică, despre e-Factura (știu, este un subiect atât de complicat), despre plăți digitale.

Dacă aveți idei sau doriți să abordăm subiecte anume, știți unde ne găsiți, dați un semn. La fel, dacă vreți să sprijiniți anumite proiecte editoriale, suntem aici și putem găsi metode de colaborare, astfel încât să fie bine pentru toată lumea. Mai ales că știți starea presei, iar fără sprijinul partenerilor și sponsorilor nu am exista.

Punem la punct și detaliile pentru evenimente. Avem în lucru primul dintre ele, Digital Banking Scorecard, care are loc în 19 martie și ne va arăta care este starea bankingului digital.

Future Banking Summit este și el în pregătire, chiar dacă are loc între 10 și 11 octombrie.

Evident, vă mai pregătim și alte proiecte, nu uit nici de Fintech Map, ediția V, la care am început să lucrăm. Vor mai fi și altele, dar le vom dezvălui la timpul lor.

Mulțumim că ne sunteți alături!

Editorialul a apărut în secțiunea „Nota redacției” din newsletterul Future Banking de vineri, 19 ianuarie 2024. Puteți să vă abonați la newsletter din meniul principal.

Foto: Ovidiu Udrescu