În timpul unui interviu pentru Digi24, ministrul Sebastian Burduja a susținut că Republica Moldova se află „la ani lumină” faţă de România în privinţa digitalizării instituţiilor statului, care a reuşit această performanţă printr-un program al Băncii Mondiale, implementat în zece ani.

Burduja s-a aflat recent într-o vizită de lucru în Republica Moldova, pentru a prelua modelul din această ţară în ceea ce priveşte digitalizarea. În cadrul vizitei, aceasta a semnat o comisie mixtă împreună cu vicepremierul Iurie Turcanu.

„La ani lumină (este Republica Moldova, faţă de România, din punct de vedere al digitalizării statului – n.r.). O să vă surprindă, este peste Estonia şi nu o spun eu, o spun evaluările internaţionale. Soluţiile fraţilor noştri de peste Prut sunt peste cele estoniene”, a declarat Burduja la Digi24.

„În primul rând pot să îşi facă aproape orice serviciu public online: înmatriculări de autovehicule, plata taxelor şi impozitelor, diverse petiţii, răspunsuri şi aşa mai departe Când ANAF-ul lor le accesează datele, primesc o notificare prin SMS, dar pot să o primească şi prin WhatsApp, Telegram sau alte servicii că statul le-a accesat datele. Noi am preluat acest model şi am pus în Ordonanţa pe cloud. Ca să revin, pentru a da siguranţă şi încredere românilor că datele lor vor fi mult mai bine protejate, decât în prezent, în momentul în care o instituţie a statului le va accesa datele, scrie în ordonanţă, există o jurnalizare, exact cum au făcut şi moldovenii, o jurnalizare de neşters în care eu ca cetăţean voi şti în momentul în care o instituţie accesează datele, voi ştii când, de ce a făcut-o şi cu ce temei legal”, a mai adăugat Sebastian Burduja.

Declarațiile ministrului vin într-un context în care discuțiile despre digitalizarea serviciilor publice românești e tot mai acută. Tot în luna august, datele sintetizate de echipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor, au arătat că țara noastră are cel mai redus ritm de creștere al DESI în perioada 2015-2022, îndepărtându-se astfel și mai mult de celelalte țări ale UE.

Sursă foto: Facebook