Raiffeisen Bank a obținut o performanță financiară foarte bună în primul semestru al anului 2022, cu un profit net de 602 milioane de lei, în creștere cu peste 50% față de primul semestru al anului precedent, pe baza unei creșteri puternice a creditelor, dar și a profilului de risc semnificativ îmbunătățit. 

Stocul de credite, de peste 37,4 miliarde de lei, a înregistrat un avans semnificativ de aproximativ 25% față de S1 2021, susținut de o evoluție excelentă a creditării, în mare parte pentru clienții corporate, creștere cu 46% față de anul precedent, într-un context de piață în care companiile au nevoi de finanțare sporite atât pentru asigurarea capitalului de lucru, cât și pentru demararea investițiilor.

Trendul de creștere este vizibil și pentru IMM-uri, de 13%, susținut și de schemele de garantare puse la dispoziție de guvern, iar creditele acordate persoanelor fizice au avansat cu 10%, echilibrat credite negarantate și ipotecare.

De asemenea, din ce în ce mai mulți clienți ai băncii locuiesc în case eficiente din punct de vedere energetic. În prima jumătate a anului 2022, creditele din categoria Green Mortgage au atins o pondere de 41% din volumele de credite garantate prin ipotecă. 

În ceea ce privește economisirea în prima jumătate a acestui an, începând cu luna martie, ca urmare a evoluției pieței și a inflației, Raiffeisen Bank a majorat treptat dobânzile la produsele de economisire în lei, până la maximum 7% pe an, pentru depozitele în lei, pe doi ani. Produsele de economisire pentru persoane fizice sunt disponibile exclusiv prin intermediul aplicațiilor digitale – Raiffeisen Smart Mobile și Raiffeisen Online. Depozitele clienților au atins pragul de 48,8 miliarde de lei la 30 iunie 2022, în creștere cu 11% față de S1 2021. 

„Rezultatele noastre reflectă concentrarea pe sprijinirea atât a clienților nostri, cât și a economiei românești. Creditele nete au înregistrat un avans semnificativ, de aproximativ 25% față de S1 2021, susținut de o creștere mare a creditării, în principal către clienții corporații mari și medii (+46% an la an), având în vedere că firmele au nevoi de finanțare crescute atât pentru capitalul de lucru, cât și pentru demararea unor proiecte și investiții substanțiale, unele dintre ele de importanță strategică la nivel național, de exemplu Romgaz. Tendința de creștere este vizibilă și în cazul IMM-urilor, cu 13%, bazată și pe participarea noastră la programele guvernamentale. Stocul nostru de credite pentru persoane fizice a crescut cu 10%, peste așteptările noastre pentru această perioadă, având în vedere incertitudinea mediului macroeconomic", spune Zdenek Romanek, președinte și CEO Raiffeisen Bank.

La 30 iunie 2022, activele totale ale băncii depășeau 60 de miliarde de lei, în creștere cu 11% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar veniturile băncii, de aproape 1,5 miliarde de lei, au crescut cu 14% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Veniturile nete din dobânzi au înregistrat o creștere semnificativă, de 22% față de anul precedent, alimentată de un rezultat excelent al creditării, dar și de creșterea ratelor de dobândă de pe piață. Veniturile nete din comisioane au crescut cu 10% față de primele șase luni ale anului 2021, susținute de intensificarea activității tranzacționale și de creditare (schimb valutar, produse de creditare, dar și produsele de asigurare care le însoțesc).

Pe 5 iulie 2022, Moody's a reafirmat ratingul de depozit pe termen lung al Raiffeisen Bank la Baa1 cu perspectivă stabilă, cu două trepte peste ratingul suveran al României. Principalele puncte forte evidențiate de Moody's în raportul său au fost capacitatea puternică de generare de venituri, resursele lichide solide și capitalizarea adecvată.