Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a majorat rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 4,75% pe an, de la 3,75% pe an, începând cu data de 7 iulie 2022, anunță Agerpres. Cu alte cuvinte, creditele vor deveni tot mai scumpe.
De asemenea, BNR a majorat rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 5,75% pe an, de la 4,75% pe an, şi a crescut rata dobânzii la facilitatea de depozit la 3,75%, de la 2,75% pe an, tot din 7 iulie 2022.
Păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit sunt alte decizii luate miercuri de CA al BNR pe probleme de politică monetară.
„Strategia este cea pe care am sugerat-o data trecută. Deci mergem treptat. Ţinem strâns lichiditatea. Lucrăm cu toate instrumentele. Vedem ce se întâmplă în stânga şi în dreapta şi înainte, şi aş glumi, şi înapoi să vedem dacă am procedat bine şi aşteptăm ca pe măsură ce inflaţia vine în jos şi noi ne ducem cu dobânda, rata de politică monetară, în sus să ne întâlnim undeva. De aceea am sugerat 5%. Probabil că am fost optimist", a spus Mugur Isărescu, citat de Agerpres, când a fost întrebat despre evoluţia dobânzii de politică monetară.
Guvernatorul a fost întrebat de evoluţia dobânzii de politică monetară şi a menţionat că BNR nu face "forward guidance" şi nu anunţă la ce nivel vrea să ajungă, dar a spus că atunci când va constata că a trecut de vârful inflaţiei va reduce pasul de creştere a dobânzii de politică monetară.
Întrebat care este cel mai mare risc la adresa economiei globale, Isărescu a menţionat stagflaţia.
Citește și:
De ce a mărit BNR dobânda?
Accelerarea creşterii ratei anuale a inflaţiei în primele luni din trimestrul II a continuat să fie determinată de şocurile globale pe partea ofertei, amplificate de războiul din Ucraina şi de sancţiunile instituite, ce au antrenat şi impulsionat ascensiunea puternică a inflaţiei pe plan mondial, susţin reprezentaţii Băncii Naţionale a României, citați de Agerpres.
„Rata anuală a inflaţiei şi-a accelerat creşterea în primele două luni ale trimestrului II 2022 mai mult decât s-a anticipat, consemnând un salt în aprilie, până la 13,76 la sută, de la 10,15 la sută în martie, urmat de o majorare moderată în luna mai, la 14,49 la sută. Cea mai mare parte a creşterii a fost determinată din nou de componente exogene ale IPC, mai cu seamă de scumpirea consistentă şi peste aşteptări a energiei electrice şi gazelor naturale - pe fondul modificării în luna aprilie a caracteristicilor schemelor de plafonare a preţurilor - şi într-o mică măsură de majorarea preţului combustibililor, sub influenţa ascensiunii cotaţiei ţiţeiului, în contextul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor asociate", informează banca centrală.
Rata anuală a inflaţiei CORE2 ajustat şi-a accentuat trendul ascendent în prima lună a trimestrului II, inclusiv în raport cu previziunile, dar şi l-a temperat apoi, ajungând la 9,1 la sută în luna mai, de la 7,1 la sută în martie, în principal sub influenţa unor noi creşteri consistente ale preţurilor alimentelor procesate.
Citește și:
Astfel, evoluţia componentei continuă să reflecte efectele majorărilor ample ale cotaţiilor materiilor prime, prioritar agroalimentare, şi ale costurilor crescute cu energia şi transportul, alături de influenţele blocajelor în lanţuri de producţie, potenţate de cotele înalte ale aşteptărilor inflaţioniste pe termen scurt, de rezilienţa cererii pe anumite segmente, precum şi de ponderea însemnată deţinută în coşul de consum de produsele alimentare şi de cele importate.
„Prin urmare, accelerarea creşterii ratei anuale a inflaţiei în primele luni din trimestrul II a continuat să fie determinată de şocurile globale pe partea ofertei, amplificate de războiul din Ucraina şi de sancţiunile instituite, ce au antrenat şi impulsionat ascensiunea puternică a inflaţiei pe plan mondial, la valori fără precedent în ultimele decenii în state dezvoltate, inclusiv în numeroase ţări europene", menţionează BNR.
Unde vede BNR inflația?
Rata medie anuală a inflaţiei IPC şi cea calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC - indicator al inflaţiei pentru statele membre UE) au crescut în luna mai la 8,3 la sută şi la 7,1 la sută, de la 6,5 la sută, respectiv, 5,6 la sută, în martie 2022.
Citește și:
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 14,5% în luna mai 2022, de la 13,76% în aprilie, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
BNR anticipa că rata anuală a inflaţiei IPC urma să atingă un maximum de 14,2% în luna iunie, potrivit Raportului asupra inflaţiei din luna mai.
BNR a majorat la 12,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 6,7% pentru sfârşitul anului viitor.
Sursă foto: Photo 225900425 © LCVA | Dreamstime.com