Chiar dacă mulți dintre ei nu știu asta, românii sunt indirect printre cei mai mari investitori la Bursa de Valori București (BVB), în condițiile în care aceștia au 35 miliarde de lei bani investiți pe BVB prin intermediul fondurilor de pensii private obligatorii (Pilon II). Începând cu 2030 se estimează că generația ”decrețeilor” va începe să se pensioneze, iar fondurile de pensii private vor trebui să facă rost de bani cash pentru a le plăti pensia. Va duce această situație la vânzări masive și scăderi pe bursă în viitor? Radu Crăciun, președintele BCR Pensii, a răspuns în cadrul Future Banking Summit 2024.

”Din perspectiva plăților făcute pentru decreței, pe net, activele fondurilor de pensii private vor scădea sau cel puțin nu vor mai crește atât de puternic. Totuși, plățile decrețeilor nu vor presupune vânzarea la bursă. Cu alte cuvinte, impactul negativ va fi nul deoarece contribuțiile care vor veni în continuare în fondurile Pilon II vor fi suficient de mari astfel încât să le permită acestora să facă plăți fără vânzări de acțiuni”, a declarat Radu Crăciun.

”Decrețeii” sunt în mod colocvial numiți românii născuți în perioada comunistă, în special în intervalul 1966 – 1971, și care ar urma să înceapă să iasă la pensie peste 6-7 ani.

În prezent, salariaţii din România contribuie cu 4,75% din venitul brut lunar la unul din cele şapte fonduri de pensii private Pilon II. În fiecare lună aceștia trimit circa 1,2 miliarde de lei contribuții către fondurile de pensii private, iar acestea, la rândul lor, investesc banii preponderent îmn titluri de stat (cca 60%) și în acțiuni pe bursă (20-30% din bani).

Datorită sumelor mari de bani investite pe bursă, fondurile de pensii controlează pachete de acțiuni extrem de importante în piața locală de capital. Dacă acestea ar scoate brusc la vânzare cantități importante de acțiuni pe bursă, cel mai probabil cotațiile s-ar prăbuși din simplul motiv că oferta de acțiuni ar depăși cu mult cererea… cel puțin teoretic.

Datorită acumulărilor semnificative de acțiuni de pe Bursa de Valori București, fondurile de pensii au ajuns în situația în care le este tot mai dificil să găsească la vânzare pachete importante de titluri pe BVB.

În ultimii ani, mai mulți specialiști din piața de capital au subliniat că fondurile de pensii vor fi forțate să investească în afara României, dacă statul nu continuă să aducă noi companii pe bursă, în care acestea să plaseze contribuțiile lunare ale celor 9 milioane de angajați români.

Future Banking Summit este un eveniment susținut de UniCredit Bank, Raiffeisen Bank, ING, Mastercard, Iron Mountain, Garanti BBVA, Visa, evrotrust, Banca Transilvania, Infocert - (Gold Partners), Fort, BCR, CEC Bank, Namirial, Inform (Austria Card), NETOPIA Payments, fme România, Alpha Bank, evrixa!, imobiliare.ro, imobiliare finance, Optimizor, Filip & Company, dendrio, BSMP, Advahoo, finshape, Salt Bank - (Silver Partners), cu suportul Exim Banca Românească, matricia, DAAC Digital, Lendox.