Sistemul bancar românesc a încheiat 2023 cu un profit net de 13,7 miliarde lei și o rentabilitate a activelor de 1,85%. Cu toate au raportat rezultate bune anul trecut, majoritatea fiind bazate pe creșterea dobânzilor, industria bancară nu reprezintă „perla” rentabilității românești. Florin Dănescu, preşedinte executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), a declarat că industria bancară din România este printre ultimele ca randament, dar una dintre puținele industrii care își raportează rezultatele financiare periodic.
România are un număr total de 32 de instituții financiare bancare care au însumat, la finalul primului trimestru din 2024, un nivel al activelor de 822,6 de miliarde de lei, conform datelor oferite de Banca Națională a României. În ceea ce privește rentabilitatea sistemului, aceasta este peste țările din regiune: rentabilitatea capitalurilor băncilor (ROE) din România a urcat în 2023 la nivelul de 21,3%, unul nivel dublu față o țară precum Polonia, cu un ROE de 9%, conform Autorității Bancare Europene. Cu toate acestea, șeful Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), spune că cifrele arată o altă realitate dacă ne raportăm la alte industrii de pe piață - aceea că celelalte industrii din România sunt mai rentabile, iar că ideea că băncile sunt campioane în ceea ce privește profiturile este una falsă.
Citește și:
„Cifrele nu te mint niciodată: industria bancară din România este printre ultimele ca randament. S-a transmis, picătură chinezească, că sunt profituri mari în industrie, iar lumea nu mai crede astăzi adevărul, chiar dacă le arăți cifre. Toate celelalte 24 de industrii au randamente mai mari decât băncile. Este foarte greu să găsești la celelalte industrii care sunt rentabilitățile”, a declarat Florin Dănescu, în exclusivitate pentru Future Banking.
„Industria bancară nu e arogantă” - Băncile sunt obligate să își raporteze rezultatele financiare
Conform unei analize realizată anul trecut de ARB, industria bancară se poziționează pe locul 20 din 24 în topul sectoarelor economice din perspectiva rentabilității capitalurilor. Conform președintelui ARB, idea că băncile sunt cele mai profitabile companii din România este hrănită de transparența cu care lucrează industia. Majoritatea instituțiilor financiare sunt listată la bursă sau emit obligațiuni, așa că sunt obligate, din punct de vedere legal, să își raporteze rezultatele financiare.
Citește și:
„Celelalte industrii nu își arată cifrele fiindcă nu au aceste obligații. În România, foarte puține industrii, iar dintre acestea, foarte puțini actori ai acestor industrii, sunt listați la bursă. În cazul băncilor, chiar dacă nu ești listat la bursa - dar ai obligațiuni emise - ești obligat prin regulament să transmiți rezultatele financiare. În concluzie, băncile nu sunt arogante când își transmit randamentele: este o obligație economică, pe care trebuie să o faci, în fața clienților și acționarilor tăi, este o chestiune de securitate”, a declarat Florin Dănescu.
Întrebat care sunt industriile cele mai rentabile industrii din România, președintele ARB spune că sectorul agricol sau IT-ul „fură fața” celui bancar.
Sunt băncile din Europa mult prea reglementate? multe reglementări în Europa?
Piața bancară europeană este extrem de bine reglementată, un lucru ce a dus la o stabilitate a instituțiilor financiare, dar și la o scădere a concurenței. Cu toate acestea, suprareglementarea europeană poate duce la imposibilitatea băncilor de a se dezvolta.
Citește și:
Când vezi că vine o criză, reglementarea își face efectul. Când vrei să crești, vrei mai puțină reglementare fiindcă aceasta te poate opri din creștere. Florin Dănescu, preşedinte executiv al Asociaţiei Române a Băncilor