Olimpiu Bălaș a cumpărat Banca Comercială Feroviară în 2020 și a redenumit instituția financiară în Techventures Bank, păstrând în nume formarea de bază a acestuia, cea de informatician. Acționarul principal al Techventures Bank vrea să aducă banca „pe profit” folosind tehnologia, spunând că aceasta nu mai e doar o opțiune pe care o pot avea în vedere instituțiile financiare ci o condiție obligatorie: dacă băncile nu se digitalizează, vor dispărea în următorii 15 ani.
Ce n-o să poată înlocui niciodată un robot într-o bancă?
Nu prea mai există slujbe care să fie făcute neapărat de oameni, inclusiv președintele băncii poate fi înlocuit de un robot. - Olimpiu Bălaș, acționar Techventures Bank
Anul trecut am văzut cum un scenariu demn de un film SF devine posibil: un robot preia funcția de CEO a unei companii, devenind astfel unul dintre primii șefi „în costum de AI”. Aceste știri, precum că inteligența artificială preia funcții înalte în companii, par acum cazuri izolate, dar, în viitor, acest lucru ar putea să fie noua normalitate.
Citește și:
Olimpiu Bălaș, acționar majoritar al Techventures Bank, este IT-ist de mai bine de două decenii, intrând în această meserie pe vremea în care apărea internetul în țara noastră. Acesta, cu toate că a luat contact cu tehnologia încă de când încerca aceasta să treacă granițele României, spune că, prima dată când a folosit Chat GPT, a fost speriat.
„M-am speriat când am văzut Chat GPT: credeam inițial că visez. N-am crezut că o să mă sperie ceva din tehnologie, dar asta m-a speriat. În IT oamenii sunt împărțiți în trei categorii: junior, mediu și senior. Teoretic, joburile de junior ar trebui să dispară acum că a apărut Chat GPT. În schimb, productivitatea lor va fi multiplicată cu ajutorul acestei tehnologii”, a declarat Olimpiu Bălaș.
Cum arată traseul Techventures Bank de la achiziție și până în prezent
TechVentures Bank, fosta Bancă Comercială Feroviară, a fost cumpărată de Bălaș în 2020 de la Valer Blidar proprietarul Astra Vagoane. La finalul lui 2023, banca deținea active de 864 milioane de lei, având o cotă de piață de 0,11%. Cu toate că este una dintre cele mai mici bănci prezente în România, banca lui Balaș oferă una dintre cele mai bune dobânzi la depozitele bancare în lei.
„În momentul în care am cumpărat banca erau două de vânzare: una mai „curată”, mai micuță, dar puternic capitalizată. Banca pe care am cumpărat-o eu era mai „șifonată”, dar mai ieftină decât cealaltă. Și atunci am hotărât, având în vedere că aveam o echipă cu care am făcut banking, să o preluăm și să o reparăm. În perioada asta de redresare a băncii am păstrat toate operațiunile, modul de lucru și oamenii cum era înainte (când funcționa sub numele de Banca Feroviară)”, declară Olimpiu Bălaș.
Citește și:
TechVentures Bank a încheiat 2023 cu o pierdere netă de aproximativ 8 milioane de lei, mai puțin decât în 2022 (când banca a înregistrat o pierdere netă de 17,2 milioane de lei). Conform proprietarului băncii, pierderea pe care banca vine din reglările portofoliului Băncii Feroviare și vânzări de portofoliu.
„Noi am avut pierderi pentru că încă am mai avut reglări după preluarea Băncii Feroviare. Paralela pe care eu o fac mereu între bancă și o barcă este cea mai elocventă: Am luat o barcă care avea apă și avea cala găurită. Normal că primul lucru este să scoți apa și să astupi găurile, al doilea lucru este consolidezi echipajul și să îl pregătești pentru navigare, ei fiind obișnuiți cu deriva, și abia în final să pui motoarele noi pe barcă. Toată lumea mă întreabă:” De ce nu ai pus motoarele noi în funcțiune imediat ce ai cumpărat banca?” iar răspunsul meu este același: „Răbdare, lucrurile trebuie făcute în ordine”. Dacă aș fi pus motoare de viteză pe o barcă găurită ea nu ar face altceva decât să se scufunde instant. La fel și cu echipajul, nu poți să iei un echipaj de velier și să îl pui direct pe o barcă cu motor fiindcă o să vină pe rând să te întrebe unde e parâma de la pânză sau o să se apuce de vâslit ca să arate acționarilor progresul”, povestește acționarul Techventures Bank.
Citește și:
De cine vor fi conduse băncile viitorului? De IT-iști sau de economiști
Avansul digital al băncilor a poziționat pe un piedestal înalt IT-iștii, cu un rol poate la fel de esențial ca economiștii. În acest context, l-am întrebat pe proprietarul Techventures Bank cine ar trebui să conducă băncile în viitor: IT-iștii sau economiștii?
„Economiștii, nu IT-istii! Ca să conduci o bancă trebuie să știi foarte bine economie, nu neapărat IT, mai ales când sistemele sunt complet automatizate! Un președinte de bancă o să poată să deschidă laptopul și să vadă toate informațiile real-time, fără să ceară 100 de rapoarte de la 100 de divizii. Eu am terminat ASE, am diplomă de economist, ”, spune Olimpiu Bălaș.nu știu dacă există vreo bancă din România care să nu aibă cel puțin o linie de cod scrisă de mine
Citește și:
Cu toate acestea, acționarul băncii spune că și-a creat ideea de afaceri pe baza digitalizării și că, dacă instituțiile bancare nu se vor digitaliza, cel mai probabil vor dispărea din piață în următorii 15 ani.
Există acum câteva bănci mai digitale în România. Peste 15 ani, fie vor fi toate digitale, fie vor dispărea. - Olimpiu Bălaș, acționar Techventures Bank