REDI Economic Development și Patria Credit anunță semnarea unui parteneriat local unic pentru finanțarea și incluziunea antreprenorilor romi, cu precădere agricultori, din micile comunități rurale din țară.

Prin intermediul acestui parteneriat, vor fi finanțate afacerile gestionate de cetățeni de etnie romă și afacerile locale care angajează muncitori de etnie romă, prin intermediul programului dedicat, „Microfinanțarea nu are etnie”.

Conform studiului „Romii în 10 țări europene”, realizat de Agentia Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale (FRA), în 2021, doar doi din cinci romi din România cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani (41%) sunt angajați sau desfășoară o muncă plătită, față de statistica națională unde procentul este de 71%. De asemenea, angajarea este mult mai rară printre femeile rome, în 2021, doar 23% dintre femeile rome din România, cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani, fiind angajate, în comparație cu 56% din bărbați romi din aceeași categorie de vârstă.

Același studiu mai relevă că fiecare al doilea rom tânăr din țara noastră cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani (59 %) este neangajat sau nu se află într-o formă de învățământ sau perfecționare. La nivel național procentul este de 15% (în 2020).

De asemenea, unul din patru romi români în vârstă de peste 16 ani (23%) s-au simțit discriminați în căutarea unui loc de muncă, în ultimele 12 luni înainte de studiu. Procentul este unul dintre cele mai mici la nivelul Uniunii Europene, unde media este de 33%, cu un maxim de 81% în Portugalia. În medie, numărul romilor români care se confruntă cu discriminare la căutarea unui loc de muncă s-a dublat față de 2016 (de la 10%).

CITEȘTE ȘI: Profit dublu pentru Patria Bank în primele nouă luni ale lui 2022

Privind antreprenorii locali romi, nu există studii sau statistici oficiale, reprezentanții REDI Economic Development susținând că „există o comunitate diversă de antreprenori romi care își desfășoară activitatea într-o varietate de domenii, de la ferme agricole la servicii și comerț cu amănuntul. Mulți dintre ei se confruntă cu dificultăți în a-și găsi resursele și sprijinul necesare pentru a-și dezvolta afacerile.”

Conform studiului menționat, la nivelul Uniunii Europene există o importantă preocupare pentru reducerea decalajului în ocuparea forței de muncă de către romi cu cel puțin jumătate și statele membre trebuie să se asigura că cel puțin 60 % dintre romi vor avea o muncă plătită până în 2030, față de o media de doar 43% în 2021. De asemenea, trebuie redus și decalajul de gen al romilor cu cel puțin jumătate pentru a se asigura că cel puțin 45 % dintre femeile rome vor avea o muncă plătită până în 2030, față de doar 28% in 2021.

Odată cu creșterea acestor procente, se va asigura implicit o mai bună incluziune socială și economică, creștere la care va contribui major incluziunea financiară a populației și antreprenorilor de etnie romă.

„În Patria Credit, incluziunea financiară, economică și socială a membrilor comunităților rurale ține cont de dorința noastră de a stimula mica economie locală, indiferent de etnia antreprenorilor. Suntem prezenți de foarte mulți ani în mediul rural și finanțăm fermele mici și foarte mici, inclusiv ale unor comunități de romi, și parteneriatul cu REDI vine să susțină acțiunile noastre și misiunea Patria de a contribui la dezvoltarea și prosperitatea comunităților rurale de la noi”, spune Raluca Andreica, CEO Patria Credit.

Creditele care pot fi accesate de producătorii agricoli si micii antreprenori de etnie romă, prin programul Patria Credit, au valoare de până la 120.000 de lei, sunt fără garanții reale, se acordă pe o perioadă de până la cinci ani, au o rambursare flexibilă, în rate egale, sezoniere sau personalizate, cu posibilitatea de a folosi banii pentru investiții, finanțarea activității curente și proiecte cu destinație mixtă. Mai mult, Patria Credit va angaja un reprezentant de etnie romă care va facilita și dezvolta relația de colaborare cu antreprenorii romi sau cei care angajează romi.

Foto: Dreamstime