Mai bine de unul din trei români (39%) trăiesc de la o lună la alta și nu reușesc să economisească deloc, în timp ce restul reușesc să pună de o parte din ce în ce mai puțini bani, din cauza prețurilor în creștere, potrivit unui studiu realizat de Ipsos pentru ING Bank. 

Astfel, 28% dintre români fie economisesc mai puțin, fie s-au oprit de tot din a economisi din cauza creșterilor de prețuri, pe când 16% au declarat că au scos bani din unul sau mai multe conturi de economii în ultimele 12 luni.

„Studiul realizat în parteneriat cu cei de la Ipsos ne arată că românii au tendința să intre în economiile lor pentru a face față cheltuielilor curente. De asemenea, studiul ne indică o încetinire a numărului de clienți care încep să economisescă deși ne aflăm sub media europeană la acest capitol”, explică Roxana Petria, Tribe Lead Customer Engagement ING Bank.

Pentru a susține economisirea, ING Bank anunță creșterea dobânzii acordate pentru conturile de economii în lei la 0,75% pe lună. Această măsură se adaugă relansării Depozitului Bonus în ING Home’Bank anunțată săptămâna trecută, pe care Future Banking a relatat-o aici, care oferă o dobândă de 3% în primele 4 luni pentru conturile deschise în perioada aprilie-mai 2022. 

După cele 4 luni, dobânda revine la nivelul aferent contului ING Economii din acel moment. Cei care doresc să economisească pot accesa aceste instrumente de economisire fie 100% online din ING Home’Bank, fie printr-o vizită în rețeaua ING Office.

Pe fondul inflației, aproape jumătate dintre romani spun că sănătatea lor financiară a fost afectată în ultimul an, iar 40% simt că se află în urmă cu finanțele personale. În ceea ce privește felul în care văd românii evoluția situației financiare în gospodăriile lor, 34% spun că se va înrăutăți în următoarele 12 luni, în timp ce 36% susțin că situația lor va rămâne aceeași, conform aceluiași studiu.

Credit foto: 131988651 © Dziewul | Dreamstime.com