Fondul European de Investiţii (FEI) a semnat un acord de împrumut subordonat în valoare de 15 milioane lei cu Patria Credit IFN, parte a grupului Patria Bank.

Tranzacţia este susţinută de InvestEU, instrumentul de finanţare menit să genereze investiţii suplimentare în valoare de peste 372 de miliarde euro până în 2027, în sprijinul priorităţilor politice ale Uniunii Europene.

Operaţiunea va permite Patria Credit să îşi extindă în continuare operaţiunile, în ceea ce priveşte numărul de clienţi şi dimensiunea portofoliului, în special în domeniul microfermelor cu acces limitat la credite tradiţionale.

În acelaşi timp, împrumutul pe o durată de zece ani are ca scop îmbunătăţirea capacităţii Patria Credit IFN de a atrage resurse suplimentare de finanţare externă.

Această tranzacţie prelungeşte parteneriatul dintre FEI şi Patria Credit, care a început în urmă cu 11 ani, prin diverse instrumente de sprijin, datorită cărora Patria Credit a acordat împrumuturi care beneficiază de o garanţie UE pentru microîntreprinderi, în special în zonele rurale, îmbunătăţind astfel accesul la finanţare pentru aceşti antreprenori. Până în prezent, peste 4.200 de credite au ajuns în afacerile locale prin cadrul programelor EaSI şi InvestEU, un echivalent de peste 129 de milioane de lei.

„Acest nou împrumut înseamnă foarte mult pentru noi. Pe de o parte, dovedeşte încrederea pe care FEI ne-o acordă, pe de altă parte, atestă creşterea noastră susţinută din ultimii ani şi dedicarea faţă de microfinanţarea rurală din România. În cei peste 19 ani de experienţă alături de antreprenorii din mediul rural, şi nu numai, am învăţat că incluziunea financiară este unul dintre paşii importanţi pentru dezvoltarea economiei", spune Raluca Andreica, director general Patria Credit.

Patria Credit IFN a înregistrat în 2022 un profit net de 1,55 milioane de euro şi a raportat o creştere a portofoliului cu 22%, la o valoare de 32,5 milioane de euro. IFN-ul este cel mai mare finanţator al fermelor mici, sub 10 ha, din mediul rural, iar peste 79% dintre microcreditele acordate de aceasta sunt oferite cu garanţie europeană InvestEU, prin parteneriatul strategic cu Fondul European de Investiţii şi programele EaSI şi InvestEU.

Planurile de dezvoltare pentru 2023 ale Patria Credit includ continuarea creşterii susţinute, cu menţinerea grupului ţintă tradiţional de clienţi, inclusiv extinderea către alte zone geografice cu deficit de servicii bancare ale ţării.