Cluj IT Cluster susţine proiecte prin care IMM-urile vor putea accesa peste trei milioane de euro în finanţări directe, prin scheme de tip finanţare în cascadă, până în 2025.

Proiectul iniţiat de Cluj IT Cluster, DIH4Society, parte a European Digital Innovation Hubs Network, o iniţiativă a Comisiei Europene, s-a situat în fruntea clasamentului aplicaţiilor din România şi ţinteşte accelerarea transformării digitale în toate ţările membre prin centre dedicate inovaţiei care adresează direct nevoile existente la nivelul pieţei.

Activităţile din 2023 ale celui mai important cluster IT din România vor gravita în jurul continuării susţinerii direcţiilor prioritare setate la nivel de ecosistem. Pe direcţia competenţelor şi digitalizării IMM-urilor au intrat în implementare două proiecte dedicate companiilor mici şi mijlocii din România care urmăresc, strategic, parcurgerea primilor paşi din procesul de transformare digitală.

Astfel, 2023 marchează şi debutul perioadei de implementare a proiectelor din cadrul European Digital Innovation Hubs Network, o iniţiativă a Comisiei Europene care ţinteşte accelerarea transformării digitale în toate ţările membre prin centre dedicate inovaţiei care adresează direct nevoile existente la nivelul pieţei.

În urma procesului de selecţie la nivel european, DIH4Society, proiect iniţiat de Cluj IT Cluster cu implicarea partenerilor săi, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud şi Universitatea Oradea, s-a situat în fruntea clasamentului aplicaţiilor din România.

„Noi am început deja pregătirile alături de partenerii noştri, astfel încât din acest an DIH4Society să devină cel mai de încredere partener pentru transformare digitală în direcţia securităţii cibernetice, a roboticii inteligente şi a digitalizării administraţiei publice din Regiunea Nord-Vest. Împreună cu partenerii vom aborda în mod direct nevoile de digitalizare existente la nivelul IMM-urilor, în special cele din zona de producţie, la nivelul administraţiei publice, precum şi la nivelul entităţilor din zona de sănătate", spune Andrei Kelemen, CEO-ul Cluj It Cluster.

Tot pe parcursul acestui an, Cluj IT Cluster va urmări misiunea sa de a crea un ecosistem favorabil care să permită dezvoltarea de soluţii inovatoare şi de servicii şi produse software.

Acest lucru este posibil prin trei proiecte europene, de tip Eurocluster, orientate spre punerea în aplicare a Noii Strategii industriale pentru Europa a Comisiei Europene, în direcţia consolidării rezilienţei şi a accelerării tranziţiei spre o economie ecologică şi digitală.

CITEȘTE ȘI: Aproximativ o treime dintre investitorii în tehnologie au în plan extinderea portofoliilor, în 2023

Totodată, proiectele sunt parte a unei reţele complexe de 30 de Euroclustere, abordând în mod specific trei direcţii prioritare.

Una vizează abordarea provocărilor cu care se confruntă IMM-urile atunci când accesează piaţa europeană de e-sănătate şi sănătate digitală. O altă direcţie ţine de consolidarea rezilienţei şi accelerarea tranziţiei către o economie verde şi digitală, iniţierea, dezvoltarea şi menţinerea unui parteneriat strategic pe termen lung la nivelul Uniunii Europene între companiile mici şi mijlocii din ecosistemele digitale şi cele din domeniul producţiei.

A treia direcţie ţine de sprijinirea IMM-urilor din cele trei sectoare implicate (mobilă-interioare, IT şi energie) în dezvoltarea de noi modele de afaceri şi proiecte de inovare pentru a fi mai competitive şi mai rezistente. Cumulat, cele trei proiecte aduc IMM-urilor oportunitatea de a accesa peste 3 milioane de euro în finanţări directe, prin scheme de tip finanţare în cascadă până în 2025.

Foto: Pexels