CEC Bank anunță că a redevenit, începând de astăzi, dealer primar pe piața titlurilor de stat. Astfel, băncii îi este de acum din nou permis, după opt ani, să participe direct la licitațiile și subscripțiile publice de titluri de stat organizate pe piața primară, alături de celelalte șapte instituții financiare care au acest statut.
„Obținerea statutului de dealer primar este o confirmare a rolului important pe care CEC Bank îl joacă pe piețele financiare din România. Piața titlurilor de stat va crește în perioada următoare și accesul la această piață ne va permite să putem răspunde nevoilor de finanțare ale statului, și, în același timp să ne diversificăm oferta de instrumente de economisire și investiții disponibilă pentru clienți”, spune Bogdan Neacșu, Director General al CEC Bank.
Mai exact, volumul tranzacțiilor cu titluri de stat realizate de CEC Bank în ultimele 12 luni, ponderat cu coeficienții de maturitate, au depășit suma de 25 miliarde de lei, care reprezintă o bornă minimă pentru a obține statulul de dealer primar. Cu acesta, banca poate să participe la licitațiile de titluri de stat atât pe cont propriu, cât și în numele clienților.
Citește și:
În prezent, banca anunță că are în vedere dezvoltarea de oferte de produse de trezorerie care să includă titluri de stat pentru clienții corporate „mari”. CEC Bank are deja în ofertă conturi pentru titluri de stat prin care pot fi achiziționate și tranzacționate astfel de instrumente pe piața secundară. Conturile de titluri de stat pot fi vizualizate din aplicațiile de Internet și Mobile Banking ale băncii.
CEC Bank anunța, săptămâna trecută, un amplu proiect de modernizare a activităților de trezorerie, prin implementarea unui sistem informatic modern de core treasury, bazat pe soluția oferită de grupul american FIS Global, despre care Future Banking a relatat aici. Acest sistem va deservi activitățile specifice de trezorerie, inclusiv cele de pe piața titlurilor de stat.
De menționat că CEC Bank a mai deținut, în trecut, calitatea de dealer primar, până în 2014, atunci când această calitate i-a fost revocată pe fondul unor volume de tranzacționare sub pragul minim reglementat.
Citește și:
Astfel, banca doar își reia acum vechiul statul, după ce a încheiat, anul trecut, cu o creștere de peste 20% a activelor, în timp ce propriul profit net a depășit 355 de milioane de lei. Mai multe detalii despre rezultatele financiare ale CEC Bank în 2021, aici.
Credit foto: 211112053 © LCVA | Dreamstime.com