CEC Bank a înregistrat, în anul 2022, o evoluţie semnificativă în ceea ce priveşte finanţarea agricultorilor mici şi medii, creditele noi acordate crescând cu aproape 80% faţă de 2021, scrie Agerpres.

Într-un clasament al segmentelor de business din agricultură finanţate de CEC Bank, cultura mare (grâu, porumb) are o pondere însemnată, de peste 60%, din totalul finanţărilor din agricultură acordate de bancă, fiind urmată de sectorul de creştere a animalelor, cel de prelucrare a produselor, apoi cel de legumicultură şi pomicultură, cel de silvicultură şi sectorul piscicultură. Creditele acordate păstrează aceeaşi structură precum cea a segmentelor finanţate.

„CEC Bank a acordat agricultorilor mici şi medii, în anul 2022, credite noi în valoare de aproximativ 1,4 miliarde lei, în creştere cu aproape 80% faţă de 2021, valoare ce reprezintă aproape jumătate din totalul creditelor noi acordate de banca noastră agriculturii. Antreprenorii din agricultură au nevoi specifice, sezoniere, iar băncile trebuie să ţină cont de modul de stabilire a ratelor, a garanţiilor sau de modul în care face analiza de bonitate a clientului", spune Bogdan Alexandrescu, director al Direcţiei AGRI din cadrul CEC Bank.

Ca tipuri de credite, cele pentru capital de lucru au fost cele mai solicitate, acestea fiind folosite, în general, pentru achiziţia de îngrăşăminte, dar şi pentru finanţarea activităţii curente. În cazul creditelor de investiţii, acestea au fost utilizate pentru achiziţia de echipamente.

CITEȘTE ȘI: CEC Bank își extinde oferta de servicii ce pot fi contractate 100% online

Dacă la cultura mare investiţiile înseamnă sisteme de irigat, combine, tractoare sau silozuri, în zootehnie investiţiile înseamnă, printre altele, şi sisteme automate de muls care monitorizează starea fiecărui animal. În domeniul procesării, investiţiile sunt orientate către construcţia de hale cu echipamente de tranşat, spaţii de depozitare, ambalare şi afumători iar în zona legumiculturii și pomiculturii, investiţiile au ca destinaţie depozitele de frig, echipamente de procesare sucuri, ambalare etc.

CEC Bank susţine creşterea competitivităţii producătorilor locali, acordând credite şi pentru sisteme de irigaţii cât şi pentru realizarea de investiţii complexe pentru închiderea ciclului de producţie şi obţinerea unei profitabilităţi mai mari pe kilogram de cereale, lapte sau carne vândute.

În 2022, CEC Bank a fost cel mai mare jucător din sistemul bancar al programului guvernamental destinat agriculturii, Rural Invest, dar şi cel mai mare finanţator al creditelor APIA, unde s-au acordat aproximativ 7.000 de credite.

Foto: Dreamstime