Alexandra Manciulea, Partner la Filip & Company, a vorbit la Future Banking Summit 2023 despre colaborarea dintre ecosistemul fintech și reglementatorii pieței financiare din România.
Fintech-urile au schimbat fundamental modul în care oamenii gestionează banii și efectuează tranzacții. În contextul unei evoluții accelerate a acestui sector, colaborarea dintre fintech-uri și reglementatori a devenit esențială pentru asigurarea unui echilibru între inovație și securitatea financiară.
Reglementatorii joacă un rol crucial în supravegherea și reglementarea piețelor financiare, având ca obiectiv protecția consumatorilor, prevenirea fraudei și menținerea stabilității economice. Pe de altă parte, fintech-urile își propun să aducă inovație și eficiență în sectorul financiar, oferind soluții tehnologice pentru servicii precum plăți mobile, împrumuturi peer-to-peer, investiții și multe altele.
Citește și:
Colaborarea dintre aceste două entități poate fi descrisă ca un echilibru delicat între stimularea inovației și menținerea unui mediu financiar sigur și reglementat. Fintech-urile aduc adesea tehnologii disruptive care pot depăși cadrul reglementărilor financiare existente, ceea ce poate genera tensiuni între aceste două părți.
„În ultimii cinci ani, lucrurile au evoluat mult, în ceea ce privește industria fintech din România. Acum cinci ani, nici măcar nu vorbeam despre ROFintech. În același timp, am observat o colaborare tot mai sănătoasă și mai strânsă între fintech-uri și reglementatorii financiari, iar acest panel stă dovadă în acest sens. Reglementatorii și consultanții financiari învață înțeleg tot mai bine ecosistemul fintech”, a spus, printre altele, Alexandra Manciulea.
Așadar, relația dintre fintech-uri și reglementatori este esențială pentru evoluția durabilă a sectorului financiar. Prin dialog constant, flexibilitate și colaborare, aceste două părți pot să contribuie la o inovație responsabilă și la un mediu financiar sigur pentru consumatori. Astfel, o colaborare eficientă între fintech-uri și reglementatori poate deschide calea către un viitor financiar mai echitabil și mai eficient.
Citește și:
Urmărește discuția „How to work with the regulators in fintech”, moderată de Cosmin Curticăpean, CEO la iFactor, la care a participat și Ionuț Horătău, Expert financiar la BNR.