Banca Națională a României a decis să reducă dobânda cheie cu 0,25%, ajungând astfel la valoarea de 6,5%, de la 6,75% pe an. Aceasta reprezintă a doua rundă de scădere a dobânzii de politică monetară din acest an, după ce BNR a nu mai realizase reduceri de mai bine de trei ani. Economiștii băncilor centrale din România se așteaptă ca dobânda cheie să încheie anul cu valoarea de 6,25%.
Lucian Anghel, economistul șef al Libra Internet Bank, consideră că decizia de astăzi a Băncii Naționale nu este ultima din acest an: conform unui raport emis de bancă, dobânda cheie va încheia anul cu valoarea de 6,25%. Totodată, la finalul lui 2025, dobânda cheie ar trebui să ajungă la 5,50%.
Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 7 august 2024, a hotărât următoarele:
⦁ reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50 la sută pe an, de la 6,75 la sută pe an, începând cu data de 8 august 2024;
⦁ reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50 la sută pe an, de la 7,75 la sută pe an, și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,50 la sută pe an, de la 5,75 la sută pe an;
⦁ menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.
Citește și:
În ultima ședință de politică monetară Banca Națională a României a redus dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, ajungând la nivelul de 6,75%, de la 7% pe an.
Nivelul dobânzii cheie se traduce direct în buzunarele românilor cu credite, deoarece, influențează indicii în funcție de care se calculează dobânzile: ROBOR și IRCC. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, are o valoare de 5,8%, conform datelor BNR. Totodată, IRCC (Indicele de referință pentru creditele consumatorilor) a scăzut la 5,86% pe an, de la 5,90% pe an.