Le cerem sfaturi cu privire la finanțele noastre, suntem cu ochii pe ei atunci când anunță rezultatele financiare ale instituțiilor pe care le conduc, dar oare ce fac „oamenii cifrelor” în timpul lor liber? Mihaela Bîtu este CEO al ING Bank România de peste cinci ani, dar s-a alăturat echipei ING de mai bine de două decenii. A fost bancher într-o piață care a înfruntat o criză economică, o pandemie și o creștere necontrolată a inflației, dar a reușit să facă slalom printre cele mai puternice șocuri economice …așa cum face și pe schiuri. Șefa uneia dintre cele mai puternice bănci din România spune că o zi pe schiuri îi dă energie pentru o lună întreagă.


Mihaela Bîtu a preluat rolul de CEO al ING Bank România în iulie 2019. Aceasta s-a alăturat băncii ING în 1995 ca management trainee, la scurt timp după ce grupul ING și-a început activitatea în România. În ultimii 24 de ani, ea și-a dezvoltat o carieră de succes în cadrul ING, în principal în domeniul Wholesale Banking.

Sunt pasionată de călătorii, îmi place foarte mult să cunosc locuri, oameni și culturi diferite. Dintre sporturi, preferatul meu este schiul. O zi pe schiuri, înconjurată de munții înzăpeziți, mă relaxează și mă energizează pentru o lună! În acest an am fost în vacanță în Alaska, o destinatie pe care ne-o doream de mult timp ca familie. Natura este senzațională, iar vastitatea teritoriului cu doar 500 de mii de locuitori este impresionantă.
Mihaela Bîtu, CEO ING Bank România

Wall-Street.ro și-a propus să vadă ce fac managerii și antreprenorii în timpul lor liber, motiv pentru care i-am întrebat pe mai mulți lideri de business ce hobby-uri au, ce destinații de vacanță au ales, dar și ce cărți și filme recomandă cititorilor noștri. Urmărește aici episodul 1episodul 2episodul 3 și episodul 4.

Românii au păstrat o relație specială cu munca de pe vremea în care cele 6 zile lucrătoare pe săptămână erau lege. Durata obişnuită a programului de lucru săptămânal al persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani din Uniunea Europeană a fost anul trecut de 36,1 ore, în timp ce media României este de 39,5 ore, confrom Eurostat.

Cu toate că putem să ne mândrim că petrecem mai mult timp la locul de muncă, țările europene mai prospere au angajați care lucrează mai puține ore decât românii. Spre exemplu, angajații din Germania, motorul economic european, lucrează în medie 34 de ore pe săptămână, cu cinci ore mai puțin decât un român.


Cu cifrele acestea în gând, am mers la una dintre femeile care „stăpânește” cifrele unei bănci întregi. După ce toată ziua jonglează cu cifrele din rapoartele financiare, seara le schimbă cu literele cărților ei preferate. Șefa ING Bank România spune că iubește călătoriile, iar atunci când este acasă devorează dramele intelectualilor neînțeleși în „Cel mai iubiți dintre pământeni”, ia pulsul geopolitic al Orientului în cartea “From Beirut to Jerusalem” ori caută optimismul în paginile psihologului Steven Pinker.

Ce carte are acum pe noptieră CEO-ul ING Bank România:

„From Beirut to Jerusalem, un bestseller al jurnalistului american Thomas L. Friedman. Orientul Mijlociu este o zonă foarte importantă și constant frământată de conflicte, iar Friedman, corespondent de presă pentru mulți ani în diverse țări din regiune, prezintă într-un mod captivant istoria și dinamica geopolitică a zonei”, a răspuns Mihaela Bîtu.

Ce cărți recomandă CEO-ul ING Bank: de la povestea vieții „monstrului sacru al piețelor financiare”, la drama intelectualilor în comunismul românesc

„«Enlightment Now de Steven Pinker», pentru că aduce optimism și perspectiva despre progresul omenirii, în aceste vremuri marcate de știri negative și îngrijorări. «Omul în căutarea sensului vieții» de Viktor Frankl este o carte emoționantă, surprinzătoare și plină de profunzime. «Snowball», cartea biografică despre Warren Buffet, aduce în prim plan povestea vieții acestui monstru sacru al piețelor financiare, dar oferă și posibile strategii pentru cei interesați de investiții. Recomand și plănuiesc să recitesc o carte favorită a mea din literatura română: «Cel mai iubit dintre pământeni» de Marin Preda”, recomandă CEO-ul ING Bank România.


Am fost de mică un cititor avid, recomand oricui să citească cât mai mult, indiferent de stilul literar. Din perioada pandemiei am început să apreciez și puzzle-urile și sudoku, sunt un foarte bun exercițiu de răbdare și concentrare.
Mihaela Bîtu, CEO ING Bank România

La ce filme se uită bancherii? Mihaela Bîtu lasă pragmatismul piețelor financiare pentru ecranizările science fiction

Cu toate că ne-am putea gândi că meseriile legate de partea financiară ar putea fi asociate cu persoanele mai puțin pasionate de lumi ficționale, CEO-ul ING Bank România se declară o fană a stilului science fiction. Aceasta spune că, pentru aproape trei ore, a lăsat la o parte realitatea cifrelor pentru povestea unui viitor îndepărtat din Dune Two, un film pe care îl recomandă cititorilor wall-street.ro.

„Recomand două filme lansate în acest an. Sunt fan science fiction și am așteptat cu mare interes Dune Two, care nu m-a dezamăgit. Denis Villeneuve te ține cu sufletul la gură, nici nu simți cum trec cele aproape trei ore ale filmului. Inside Out este un excelent film de animație, pentru întreaga familie. L-am vizionat la cinematograf împreună cu fetița mea, adolescentă precum personajul principal din film, și ne-a bucurat și emoționat pe amândouă în egală măsură”, spune Mihaela Bîtu.

Aceasta a povestit anterior pentru wall-street.ro, în seria interviurilor dedicate femeilor de business din România, cum poți jongla între rolul de mamă și cel de CEO.