Zdenek Romanek va deveni noul CEO al Raiffeisen Bank Romania începând cu 1 februarie 2022. El își va prelua mandatul după aprobarea de către Banca Națională a României. Steven van Groningen, care își încheie mandatul de 20 de ani de Președinte și CEO, va asigura conducerea băncii în perioada de tranziție.

„În numele Boardului RBI, îi mulțumesc mult lui Steven van Groningen pentru toate realizările și pentru dedicație. Echipa din România a reușit, cu leadershipul și îndrumarea lui, să facă din Raiffeisen una dintre băncile de top ale țării”, a spus Johann Strobl, CEO RBI. „Suntem bucuroși, de asemenea, că am găsit în Zdenek Romanek un succesor potrivit pentru conducerea băncii. El își va folosi experiență pentru a continuă dezvoltarea de succes a băncii, mai ales în sfera digitală”.

Zdenek Romanek este un bancher cu o experiență de peste 20 de ani în servicii financiare (banking, asigurări, investiții) și consultanță de management, cu o expunere internațională largă, atât în Europa Centrală și de Est, cât și în Europa de Vest, SUA sau Asia (Singapore și Hong Kong). În ultimii șase ani, a fost membru al Comitetului Director și vicepreședinte retail la Slovenska Sporitelna, unde a coordonat totodată transformarea digitală a băncii, iar la nivelul grupului Erste a participat la strategia și transformarea digitală și a condus activitatea de bancassurance.

„Cred că băncile pot face mult mai mult pentru clienții lor dacă folosesc mai mult și la scară mare, în viață de zi cu zi, tehnologiile deja existente. România este o țară și o piață bancară extrem de interesantă și aștept cu nerăbdare să lucrez pentru Raiffeisen și să mă implic în poziționarea băncii pentru viitor alături de noii mei colegi”, a spus Zdenek Romanek.

Steven Van Groningen s-a alăturat echipei Raiffeisen în 2001, după ce grupul austriac Raiffeisen a preluat Banca Agricolă, o banca de stat aflată în proces de restructurare. A condus procesul de integrare cu subsidiară locală a grupului și ulterior de transformare a noii bănci, dintr-una cu pierderi, într-una profitabilă. Începând cu 2004, Raiffeisen Bank a fost an de an o banca profitabilă, inclusiv în timpul crizei financiare din anii 2008-2009. Echipa de management condusă de Steven van Groningen a plasat Raiffeisen Bank în topul băncilor de pe piață locală, în principal prin creștere organică. De asemenea, în anul 2013, banca a preluat și integrat portofoliul de retail al subsidiarei locale a Citibank. Nu în ultimul rând, Steven van Groningen a avut un rol important în dezvoltarea organizațiilor locale ale industriei financiar-bancare, a organizațiilor mediului de afaceri, dar și a unor organizații cu rol social și cultural.

„Sunt convins că Zdenek Romanek va continua, împreună cu echipa de management, parcursul de succes al băncii pe piață locală în era digitală. Mulțumesc întregii echipe Raiffeisen pentru cei mai frumoși și interesanți 20 de ani din carieră mea profesională”, a spus Steven van Groningen, Președinte și CEO Raiffeisen Bank.