Zdenek Romanek a fost autorizat de Banca Națională a României și a preluat astfel oficial mandatul de Președinte și CEO al Raiffeisen Bank.

În noiembrie 2021, în urmă unui proces de selecție internațional, grupul austriac Raiffeisen Bank Internațional (RBI) l-a desemnat pe cehul Zdenek Romanek pentru preluarea funcției de CEO al Raiffeisen Bank România. Romanek s-a alăturat echipei Raiffeisen Bank de la 1 februarie 2022 și preia astăzi oficial mandatul, după aprobarea de către Banca Națională a României. Tot începând de la această dată, Steven van Groningen își încheie mandatul de Președinte și CEO la Raiffeisen Bank, după ce s-a aflat 20 de ani la conducerea băncii.

„Sunt sigur că băncile pot face mult mai mult pentru clienții lor, dacă folosesc pe scară largă tehnologiile deja existente. România este o piață extrem de interesantă, pe care grupul Raiffeisen activează cu succes de 25 de ani și mă bucur că sunt aici și pot să mă implic în poziționarea Raiffeisen Bank pentru viitor. Sunt deja de o lună zi de zi împreună cu noua mea echipa și pentru această prima etapă, mi-am propus să înțeleg cât mai mult din toate activitățile noastre și să stau aproape de oameni. Cred că avem nevoie de asta mai ales după acești ani de pandemie și în contextul dificil creat de conflictul din Ucraina. Îi mulțumesc lui Steven pentru tot ce a realizat la conducerea băncii ”, a spus Zdenek Romanek, Președinte și CEO Raiffeisen Bank.

Steven van Groningen s-a alăturat echipei Raiffeisen în 2001, după ce grupul austriac Raiffeisen a preluat Banca Agricolă, o banca de stat aflată în proces de restructurare. A condus procesul de integrare cu subsidiară locală a grupului și ulterior de transformare a noii bănci, dintr-una cu pierderi, într-una profitabilă. Începând cu 2004, Raiffeisen Bank a fost, an de an, o banca profitabilă, inclusiv în timpul crizei financiare din anii 2008-2009.

„Sunt convins că Zdenek Romanek va continua, împreună cu echipa de management, parcursul de succes al băncii pe piață locală în era digitală. E un moment emoționant de bilanț și de predare a ștafetei pentru mine. Mulțumesc întregii echipe Raiffeisen pentru cei mai frumoși și interesanți 20 de ani din carieră mea profesională și sunt convins că povestea de succes a Raiffeisen va continua”, a menționat și Steven van Groningen.

Echipa de management condusă de Steven van Groningen a plasat Raiffeisen Bank în topul băncilor de pe piață locală, în principal prin creștere organică. De asemenea, în anul 2013, banca a preluat și integrat portofoliul de retail al subsidiarei locale a Citibank. Nu în ultimul rând, Steven van Groningen a avut un rol important în dezvoltarea organizațiilor locale ale industriei financiar-bancare, a organizațiilor mediului de afaceri, dar și a unor organizații cu rol social și cultural.

Zdenek Romanek este un bancher cu o experiență de peste 20 de ani în servicii financiare (banking, asigurări, investiții) și consultanță de management, cu o expunere internațională largă, atât în Europa Centrală și de Est, cât și în Europa de Vest, SUA sau Asia (Singapore și Hong Kong). În ultimii șase ani, a fost membru al Comitetului Director și vicepreședinte retail la Slovenska Sporitelna, unde a coordonat totodată transformarea digitală a băncii, iar la nivelul grupului Erste a participat la strategia și transformarea digitală și a condus activitatea de bancassurance.