UiPath, compania fondată de Daniel Dines (foto) şi Marius Tîrcă, specializată în dezvoltarea de roboţi software care automatizează procesele de lucru din companii, devenea, în 2018, primul unicorn românesc, atingând o capitalizare de piață de peste un miliard de dolari.

De-atunci, compania şi-a mutat sediul central în New York, dar a păstrat o componentă semnificativă a activităţii în România, numărul mediu de angajați ai companiei a crescut de la 696 în 2019 la 828 în 2020, iar în prezent are o capitalizare de 9,1 miliarde dolari.

În 2020 a devenit și cea mai mare companie de IT din România, după ce cifra de afaceri raportată la Ministerul Finanţelor, din bilanţul contabil al societăţii, a fost de 1,216 miliarde de lei, una mai mare cu 89% faţă de cea din 2019. Astfel, UiPath urcă pe primul loc în topul companiilor IT&C din România, depășind companii precum IBM, Oracle, Microsoft și Amazon, scrie Ziarul Financiar. În plus, pierderile companiei s-au redus puternic, de la 780,4 milioane lei, în 2019, la 194,04 milioane lei, în 2020.

Compania de software UiPath a fost înființată în anul 2005, la București, de Daniel Dines (foto) și Marius Tîrcă, doi IT-iști români care au lucrat la mari companii din SUA și s-au întors în țară pentru a face propriile afaceri.

„Povestea UiPath a început la sfarşitul anului 2005 când mi-am lăsat locul de muncă de la centrul Microsoft. Tot timpul mi-am dorit să mă întorc în România să pornesc o companie. Şi atunci a fost momentul potrivit pentru mine. Totul s-a petrecut la sfârşitul unui ciclu de viaţă al unui produs Microsoft şi de aici mi-a venit ideea de a lucra în automatizari în procese de business", mărturisește Daniel Dines, într-un interviu HotNews.