În februarie, unicornul austriac fintech Bitpanda a deschis un Talent Hub în București. La doar șase luni după ce a obținut o finanțare serie C de 263 milioane de dolari, Bitpanda își consolidează echipa de programatori din România, cu obiectivul de a-și extinde echipa până la finalul anului 2022 la peste 70 de persoane.
Talent Hub-ul din București completează ecosistemul tehnologic în creștere al Bitpanda, ce cuprinde în prezent centre de dezvoltare și birouri în zece orașe din Europa. În iulie 2021, Bitpanda și-a deschis primul hub de Cercetare și Dezvoltare Blockchain, al cărui activitate se concentrează pe unirea echipelor din Europa pentru a dezvolta tehnologie de ultimă generație.
Rareș Huțanu, Director of Engineering și Site Lead al Talent Hub-ului din București, a discutat cu Future Banking despre strategia Bitpanda legată de acest proiect.
Citește și:
Bitpanda a deschis un Talent Hub la București. Cum s-a ajuns la această decizie?
Pentru noi, această decizie a fost simplu de adoptat, pentru că suntem într-o perioadă de creștere accelerată, mai ales în ultimii ani. Ne-am extins considerabil, am început de la un birou în Viena, iar în prezent avem peste 10 birouri. Suntem fintech-ul care a înregistrat cea mai rapidă creștere la nivel european în sectorul de investiții. Ne dorim să modelăm viitorul industriei financiare având în echipa noastră cei mai buni specialiști IT, alături de care să dezvoltăm o soluție foarte bună pentru utilizatori, făcând investițiile accesibile tuturor.
De ce am ales București? Noi avem experiența de lucru cu echipe de programatori din România, am început să facem acest lucru acum 2 ani de zile. Ne-am dat seama, în urma rezultatelor foarte bune și a unei adaptabilități mari a acestora față de cultura Bitpanda, că deschiderea unui Talent Hub în București este o mișcare naturală pentru noi, benefică, aici fiind cea mai mare piață de specialiști IT din România.
Citește și:
Suntem conștienți că este o competiție mare pe piața locală de IT și consider că este meritul experților, care au reușit să creeze toata această emulație pe piața de recruitment. Orice programator bun într-un mediu potrivit poate produce rezultatul dorit pentru o companie, de aceea atât de multe companii au venit în România să deschidă centre pentru specialiști IT. În ceea ce ne privește, suntem un unicorn fintech și avem trei avantaje pe care le oferim. Primul este legat de domeniul în care activăm, un domeniu future facing. Al doilea ar fi faptul că suntem o companie nouă, care lucrează cu tehnologii moderne, de ultimă generație, iar al treilea avantaj, suntem o companie într-o creștere accelerată, ceea ce reprezintă cadrul optim pentru ca fiecare angajat să aibă o curbă de învățare foarte bună.
Citește și:
Ce se întâmplă într-un Talent Hub în ecosistemul Bitpanda?
Am deschis acest Talent Hub pe partea de engineering pentru a ne îndeplini obiectivele legate de produs – pentru a oferi cel mai bun produs avem nevoie de cei mai buni specialiști IT. Ne dorim să închidem anul acesta având în echipă peste 70 de specialiști IT, știm că este o țintă ambițioasă. Momentan avem mai multe poziții deschise pe partea de engineering, căutăm programatori backend și frontend, dar și pe alte poziții adiționale. Ne dorim să avem echipe complete cross functional.
Rareș, ai fost numit Director of Engineering al acestui Talent Hub în București. Ce presupune această poziție?
Rolul meu este să coordonez, să inspir echipele de programatori care lucrează în cele trei arii de produs pe care le coordonez: Bank Services, Bitpanda card și Bitpanda White Label. Două arii de produs vor fi dezvoltate la București, și anume Bitpanda card și Bitpanda White Label, în principal Bitpanda White Label. Aceste echipe sunt conduse de engineering managers și dezvoltă funcționalități noi, dar se ocupă și de mentenanța și funcționalitățile existente ale platformei.
Citește și:
Este o poziție motivantă pentru mine, cu multe provocări și mă ajută să știu tot flow-ul dezvoltării unei aplicații software. Mai mult, în calitate de site lead al Talent Hub-ului din București am responsabilitatea de a crește echipa și de a crea un mediu propice dezvoltării lor.
Ai devenit parte a Bitpanda în 2017. Cum ai decis să te alături lor?
În acel moment, Bitpanda era o companie de tranzacționare crypto, iar eu cochetam cu subiectul. La acea vreme, mergeam săptămânal la fotbal, aveam un prieten care îmi povestea despre bitcoin, cryptomonede, m-a facut interesat. Momentul s-a suprapus cu poziția privilegiată în care mă aflam de a avea mai multe oferte de job din care să aleg. Nu am ales oferta cea mai bună din punct de vedere financiar, nu am ales oferta cu cele mai bune beneficii, nu am ales firma cu un birou în centrul orașului. Am ales un start-up fintech, care era într-un apartament, unde eram sub 10 persoane pe atunci. Retrospectiv cred că a fost cea mai bună alegere pe care puteam s-o fac.
Citește și:
Tu ești inginer software și dezvolți tehnologie pentru o companie din zona de tranzacționare financiară. Cum se îmbină poziția ta cu acest domeniu?
Sunt niște beneficii pe care le ai lucrând într-o companie fintech. În primul rând, în fiecare zi, ca programator ai sarcini referitoare la o platformă de investiții. Aceste sarcini te ajută să-ți faci o idee asupra funcționalității unei platforme de investiții, să cunoști procesele.
În al doilea rând, este un loc unde poți observa cum anumite evenimente afectează piața bursieră, poți observa zilnic volatilitatea din piața crypto. Ai șansa de a vorbi cu specialiști în domeniu, pasionați de acest subiect și astfel devii și tu un mai bun cunoscător al domeniului financiar.
În plus, pentru noi a fost foarte importantă toată experiența, din care am învățat continuu. Am încercat să adaptăm soluția la nevoile actuale, să încercăm să îmbunătățim procesele și să facem o platformă pentru toată lumea, să democratizăm piața financiară.
Citește și:
Echipa din Talent Hub-ul de la București va pune accentul pe platforma Bitpdanda B2B2C Whitel Label. Ce reprezintă această platformă?
Bitpanda are momentan 3 milioane de utilizatori direcți. Am început ca o platformă de tranzacționare crypto și cu aceste învățături, ne-am extins și pe alte clase digital asset-uri.
Vrem să democratizăm toată această piață și să ne ajutăm partenerii care sunt deja în sistem să le ofere propriilor utilizatori posibilitatea de a plasa investiții. Nu este un proces ușor, dar noi oferim această oportunitate B2B, o colaborare prin care partenerii Bitpanda pot implementa soluția noastră, ca un extra featura, ca software as a service. De exemplu, fintech-ul francez Lydia, care are 5 milioane de utilizatori, folosește un nou feature în aplicația lor de investiții. Softul din spate este realizat de Bitpanda.
Citește și:
Care sunt provocările unei companii de amplitudinea voastră?
Este un mediu competitiv, un mediu relativ nou. Sunt mai multe provocări pe care le avem. Aș începe prin creșterea accelerată, pentru că nu e ușor să fii o companie într-o asemenea postură. Atunci când ești o companie mică ai niște beneficii, noi am scalat operațiunile, dar fără să devenim o companie cu o structură lentă. Am încercat să menținem comunicarea directă și eficiența ca lucruri de bază pentru noi pentru a putea crește și productivitatea exponențial, nu doar numărul de angajați. Ce încercăm noi să facem și e un motto al firmei, „move fast”. Ne mișcăm foarte repede și am învățat foarte bine să iterăm pe parcurs, chiar dacă vedem că soluția propusă de noi nu este ceea ce utilizatorii noștri au nevoie. Suntem capabili să ne adaptăm și într-un timp scurt să ajungem în punctul în care ne dorim.
Citește și:
O altă provocare, legată de creșterea accelerată, este menținerea culturii organizaționale, pentru că am fost forțați să ne schimbăm procesele de mai multe ori pentru a ne adapta unui număr tot mai mare de angajați. Dar cultura Bitpanda a rămas la fel, suntem o companie căreia îi pasă de oameni, iar acest lucru se vede și prin beneficiile oferite angajaților.
O altă provocare ar fi din punct de vedere tehnic, pentru că este o piață competitivă, care se dezvoltă foarte rapid. Noi ne dezvoltăm pe mai multe ramuri, avem mai multe produse, iar provocarea este să ținem pasul, având în vedere că operăm la cele mai înalte standarde de calitate și securitate.
Suntem abia la începutul revoluției industriale 4.0. Cum se va schimba totul odată ce transformarea digitală va fi tot mai răspândită?
Mă bucur când aud de revoluție industrială, pentru că mă duce cu gândul la progres și evoluție. Un alt motto al nostru este „Wall Street without the walls”, pentru că ne dorim să rupem barierele tradiționale. O revoluție industrială presupune un lucru mai eficient, dobândirea mai multor rezultate cu mai puțin efort, iar acest lucru se obține profitând de evoluția tehnologiei. Este un lucru pe care noi îl tratăm cu foarte mare seriozitate. Doar așa reușim să ținem pasul cu nevoile utilizatorilor și suntem pe drumul bun.
Citește și:
Iar cu ajutorul Bitpanda White Label ne dorim să ajutăm și alte companii să-și adapteze soluțiile existentă la democratizarea pieței financiare.
Cât de important a devenit UX-ul în această situație?
Este foarte important. Utilizatorul din ziua de azi are anumite așteptări adaptate la viteza la care se mișcă toate lucrurile. Ce își dorește el este să aibă parte de un flow intuitiv, simplu, cu cât mai puține acțiuni necesare din partea lui pentru a ajunge la scopul final. Este ceea ce încercăm și noi să le oferim, prin câteva acțiuni au posibilitatea să plaseze o investiție, fiind în deplin control și având un overview clar asupra ceea ce dorește să obțină.
Cred că este foarte importantă și transparența pe care UX o dă, nu neapărat să ai un număr mic de pași, cât să fie un proces optim. Și asta facem, optimizăm continuu flow-urile pentru o experiență ușoară.
Citește și:
Care sunt obiectivele de business pentru acest an și pe termen mediu?
Ne dorim să îmbunătățim aplicația, să oferim mai multe digital asset-uri decât cele pe care le avem acum și să devenim cea mai bună soluție pentru investiții din Europa. Cu siguranță ne vom extinde mai mult și în Europa de Est. Mă bucură să văd că și utilizatorii români încep să-și creeze din ce în ce mai multe conturi pe Bitpanda, chiar dacă nu am avut încă o lansare oficială de produs în România.
Ce i-ai spune tu unui tânăr angajat care vine să lucreze pentru o companie devenită unicorn?
Atunci când lucrezi într-o companie fintech precum Bitpanda, ai siguranța că ceea ce face acea organizație, face bine, este un lucru recunoscut, apreciat, care aduce plus de valoare în industria din care face parte. Într-o asemenea companie aflată într-o fază de creștere accelerată, si cariera ta poate fi fi într-o fază accelerată, pentru că ai parte de o curbă de învățare foarte mare.
Citește și:
Sfatul meu pentru un tânăr angajat este simplu: cât timp îți place ceea ce faci, găsește o companie care-ți poate susține toată creșterea aceasta de dezvoltare. Și să fie într-un domeniu care te împlinește pe tine și în care îți face plăcere să lucrezi.
Sursă foto: Bitpanda