În ultimele săptămâni, s-au intensificat discuțiile cu privire la faptul că yuanul chinezesc ar putea deveni principala monedă de schimb, sfidând astfel dolarul american.

China și Franța au finalizat recent prima lor tranzacție de gaze naturale lichefiate în yuani, iar China și Arabia Saudită au convenit să construiască o rafinărie în valoare de 83,7 miliarde RMB, fără nicio plată în dolari. Deși aceste evoluții sunt pozitive, analiștii iBanFirst consideră că va fi nevoie de o schimbare geopolitică și financiară majoră astfel încât yuanul să devină un concurent serios al dolarului american într-un timp rezonabil.

Datele arată că yuanul chinezesc înregistrează tranzacții în valoare de 30 de miliarde de dolari zilnic în ceea ce privește tranzacțiile cu instrumente financiare derivate pe rata dobânzii, la fel ca și Africa de Sud, în timp ce dolarul face acest lucru la fiecare douăzeci de minute. Ar fi nevoie de 77 de ani pentru ca RMB-ul chinezesc să înregistreze tranzacții la nivelul dolarului.

În plus, China a tranzacționat pe piața valutară în 2022 la fel de mult ca și SUA în 1992, ceea ce indică faptul că este cu 30 de ani în urmă (și probabil mai mult, deoarece este vorba de valoarea nominală). În concluzie, este posibil ca yuanul să devină o monedă de schimb importantă, dar va fi necesară o perioadă de timp semnificativă până când va putea concura cu dolarul american.

Rețeta magică

Este puțin probabil ca yuanul să înlocuiască dolarul ca principală monedă în timpul vieții noastre. Cu toate acestea, schimburile comerciale în RMB vor continua să crească în următorii ani. Utilizarea yuanului în Europa este în plină expansiune.

Europa este pe locul al doilea, după Hong Kong, în ceea ce privește tranzacțiile transfrontaliere în RMB, compensând aproximativ 10% din plățile denominate în RMB la nivel mondial. La Londra, Frankfurt și Paris au fost înființate hub-uri offshore pentru RMB, iar alte centre financiare europene se pregătesc să prindă o parte din comerțul în creștere (în special Varșovia, în regiunea Europei Centrale și de Est).

Dacă ne uităm la fiecare țară în parte, Germania a deschis calea, aproximativ 10% din schimburile sale comerciale cu China fiind în prezent decontate direct în RMB, față de mai puțin de 2,5% în 2012.

Ceea ce este poate și mai impresionant este faptul că adoptarea RMB-ului are o bază largă, atât din partea marilor organizații multinaționale, cât și a IMM-urilor. Utilizarea pe scară mai largă a RMB este facilitată de China, prin înființarea unor linii de swap bilaterale cu alte bănci centrale și prin desemnarea unor bănci offshore de compensare și decontare a plăților în RMB.

CITEȘTE ȘI: FMI prognozează o încetinire a economiei româneşti şi o inflaţie de peste 10% în 2023

În Europa, acestea sunt situate în Regatul Unit, în Elveția și în Ungaria. Ambele măsuri au contribuit la soluționarea deficitului de lichiditate în RMB offshore, având în vedere restricțiile generale ale Chinei privind conturile de capital, băncile de compensare offshore având un impact cantitativ mai mare. Începând din 2021 (ultimele date disponibile), nu există linii de swap ale Băncii Populare a Chinei cu nicio țară din ECE. Dar există una cu zona euro, pentru 350 de miliarde de RMB și o alta cu Regatul Unit pentru o sumă similară. În Europa, Elveția se află pe locul al treilea, cu o linie de swap de aproximativ 150 de miliarde de RMB.

Fără prea mare surpriză, în ultimul deceniu, RMB a câștigat teren și în țările asiatice, precum Mongolia, Laos, precum și în alte țări cu piețe emergente și în curs de dezvoltare, cum ar fi Chile, Turcia și Argentina. Linia de swap cu Argentina se ridică la 130 de miliarde de RMB.

De asemenea, țările care făceau obiectul sancțiunilor în dolari americani, cum ar fi Iranul, au utilizat din ce în ce mai mult RMB pentru tranzacțiile cu China. Reducerea controlului Chinei asupra conturilor de capital este următorul pas important pentru o internaționalizare mai mare a RMB. Dar este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple prea curând, mai ales în actuala configurație macroeconomică, în care China trebuie să mențină controale stricte pentru a evita scurgerile de capital - practic, pentru a evita scenariul de coșmar din 2015, când țara s-a confruntat cu un nivel fără precedent de exod de capital.

Patru motive pentru a adopta plățile în RMB

În opinia analiștilor iBanFirst, există toate premisele pentru ca Europa să înregistreze o creștere a cotei de piață în RMB. Companiile europene, în special importatorii, colaborează mai mult ca oricând cu China, în ciuda perioadei Covid, și există stimulente puternice pentru a ocoli valutele USD/EUR/GBP sau orice altă monedă majoră și a utiliza direct RMB. Adoptarea plăților în RMB prezintă patru avantaje principale, le vom detalia mai jos.

Cotațiile RMB sunt de obicei cu 2-3 % mai ieftine decât cele ale EUR/GBP/USD/RON etc. De exemplu, o societate din China poate adăuga un buffer (tampon) la prețul în EUR pentru a-și reduce propriul risc valutar, expunând astfel, în mod indirect, societatea europeană la riscul valutar RMB și la un cost de tranzacție mai ridicat. Acest tampon este considerabil mai ridicat decât cursul de schimb curent și acoperă de obicei atât costurile administrative ale tranzacțiilor în EUR, cât și primele încorporate. Prin plata furnizorilor în RMB, societățile străine se pot proteja de un risc mai mare de volatilitate a cursului de schimb valutar și creează, de asemenea, mai mult spațiu pentru negocierea prețurilor. În cele din urmă, acest lucru îmbunătățește relațiile de afaceri dintre ambii parteneri prin menținerea unor prețuri mai stabile și mai previzibile.

CITEȘTE ȘI: Firmele de criptomonede se vor dezvolta offshore, fără reguli clare în SUA, spune CEO-ul Coinbase

Un expert FX precum iBanFirst poate negocia în numele clienților săi și poate explica omologului chinez de ce ar avea sens să treacă la RMB. Deși se întâmplă din ce în ce mai rar, multe companii chineze preferă încă să fie plătite în USD, adesea pentru a se aproviziona cu anumite materii prime din străinătate. De asemenea, un expert FX poate negocia un curs RMB mai bun în comparație cu cursul spot actual de pe piață. Pe lângă acest serviciu, poate oferi instrumente de gestionare a riscurilor, care sunt necesare pentru a aborda și piața chineză.

Filialele societăților europene din China continentală utilizează în mod curent RMB ca monedă de plată. Prin urmare, efectuarea de împrumuturi între companii, repatrierea profitului, injecția de capital înregistrat etc. între societățile europene și filialele lor în RMB permite ca riscul valutar să fie gestionat în mod centralizat de către societatea-mamă prin intermediul unor operațiuni de acoperire a riscului valutar sau al unor conturi în mai multe valute (MCA).

În prezent, întreprinderile europene își pot investi foarte ușor câștigurile potențiale în RMB în instrumente financiare denominate în RMB gestionate de bănci europene (de exemplu, China Europe International Exchange, cu sediul la Frankfurt, care este principalul loc de tranzacționare european pentru produsele de investiții în RMB offshore). Printre acestea se numără ETF-uri, obligațiuni, ETF-uri derivate și D-shares (acțiuni emise în străinătate de companii chineze), de exemplu.

Trecerea la RMB este, de asemenea, ușoară. Nu există o procedură specială pentru ca societățile europene să efectueze plăți transfrontaliere în RMB. Acest lucru se poate face cu ușurință prin intermediul conturilor de depozit la vedere în EUR sau prin conturi în mai multe valute. În plus, nu implică nici folosirea unui cod de tranzacție pentru a determina scopul plății. Deși pentru companiile din China continentală, adoptarea plăților în RMB este un proces mai anevoios, având în vedere activarea în Sistemul de Informații privind Gestionarea Plăților Transfrontaliere în RMB și solicitarea din partea băncilor locale a documentelor justificative care să demonstreze contextul plății, aceste cerințe sunt gestionabile.

Analiștii iBanFirst sunt optimiști cu privire la evoluțiile viitoare și se așteaptă ca tranzacțiile denominate în RMB în Europa să continue să crească și să ajungă la circa 20 % în termen de cinci ani. În cazul în care China va accelera deschiderea economiei sale, acest lucru s-ar putea întampla chiar mai rapid. La un moment dat, cu siguranță nu va mai avea sens să se utilizeze USD, EUR sau GBP pentru a face afaceri cu China.

Foto: Dreamstime