Platforma de educație financiară Mr. Finance a făcut un clasament al celor mai bune cinci credite de nevoi personale, evaluare în care a luat în calcul mai multe caracteristici, precum dobânda, flexibilitatea, suma maximă care poate fi împrumută și alte condiții.
Din analiză reiese că pentru creditele de nevoie personale, Banca Transilvania oferă cea mai mare sumă care poate fi împrumutată, 250.000 de lei, iar cea mai mică sumă e la Libra Internet Bank, de 70.000 de lei. Pe de altă parte, cea mai mică dobândă este cerută de BCR, de 7,79% pe an, iar cea mai mare este asociată creditelor de la Libra Internet Bank, de 14,48%.
,,Creditele de nevoi personale pot fi o soluție bună pentru situații financiare neașteptate sau pentru achiziții majore, cum ar fi renovarea casei sau achiziționarea unui nou vehicul. Este important să evaluezi cu atenție nevoile financiare și să faci cercetări cu privire la diferitele opțiuni de credite de nevoi personale oferite de bănci și instituții de credit. De asemenea, este important să ai o înțelegere clară a condițiilor și costurilor asociate cu împrumutul și să încerci să obții cea mai bună rată a dobânzii posibilă. În cele din urmă, trebuie să te asiguri că poți returna împrumutul conform termenilor și condițiilor acordului, pentru a evita penalitățile și costurile suplimentare. Dacă ești responsabil cu administrarea împrumutului și îți respecți plățile, un credit de nevoi personale poate fi un instrument valoros pentru a te ajuta să îți acoperi unele cheltuieli importante", spune Ion Soltinschi, consultant Mr. Finance.
Citește și:
Clasamentul relevă că BCR are cea mai bună ofertă, întrucât respectă toate criteriile enumerate mai sus. Astfel, poate fi accesată o sumă de până la 180.000 de lei, cu dobânda fixă începând de la 7,79%. Pe locul al doilea se situează creditul de nevoi personale de la UniCredit Bank, cu o sumă maximă care poate fi împrumutată de 150.000 de lei și cu o dobândă de la 7,99%.
Creditul de nevoi personale de la ING este un produs menit să ajute consumatorii să acopere unele cheltuieli neprevăzute sau planificate, dar suma maximă împrumutată este mai mică față de primii doi clasați, de doar 125.000 de lei. În plus, dobânda este mai ridicată, începând de la 8,49%.
Banca Transilvania oferă cea mai mare sumă care poate fi împrumutată, de până la 250.000 de lei, la o dobândă fixă sau variabilă care începe de la 8,90%. Pe ultimul loc în acest clasament se află BRD, care oferă un credit de nevoi personale de cel mult 130.000 de lei la o dobândă care începe de la 9,45%.
Citește și:
Cum a evoluat piața creditelor de nevoi personale în ultimul an
Indicii după care se calculează dobânda aferentă creditelor au avut o evoluție puternică în ultimul an. În trimestrul al treilea din 2022, IRCC era de 2,65%, iar în trimestrul al treilea din 2023, a crescut de 2,25 de ori, la 5,94%.
Pentru comparație, în trimestrul al treilea al anului trecut, pentru un credit de nevoi personale de 50.000 lei, pe o perioadă de cinci ani, cu dobândă variabilă și cu o marjă a băncii de 5%, rata lunară era de 1.005 de lei.
Același credit, accesat în trimestrul al treilea din 2023, ar avea o rată de 1.085 de lei. Aceasta reprezintă o creștere de 3,9% față de anul trecut.
„Deși dobânzile au crescut simțitor în ultimii doi ani, românii continuă să acceseze credite. Conform rapoartelor BNR, în T4 al anului 2022, au fost accesate cu 33,8% mai multe credite de consum față de T4 2021", mai spune Ion Soltinschi.
„În primul trimestru al anului curent, românii au accesat cu 18,5% mai multe credite de consum, comparativ cu aceeași perioada a anului trecut, iar în al doilea trimestru, cu 2,4%. Deși este contraproductiv, tocmai inflația galopantă a făcut ca foarte mulți români să se împrumute de la bănci sau IFN-uri pentru a putea face față cheltuielilor curente din ce în ce mai mari. Pe lângă asta, să nu uităm că patru din cinci români au un nivel de educație financiară foarte redus. Asta înseamnă că, în loc să se pregătească din timp pentru eventuale probleme, prin construirea unui fond de urgență, de exemplu, sau obiective financiare mari, prin investiții, mulți români cheltuie banii pe consum, iar când intervine ceva, iau un credit. Din acest motiv, planificarea financiară este sfântă", completează Ion Soltinschi.
Citește și:
Conform acelorași rapoarte BNR, circa 37% din valoarea totală a creditelor acordate în luna iunie au fost credite de consum, care, de regulă, au scadența de până în cinci ani.
Foto: Dreamstime