Podiumul bancar românesc s-a modificat față de anul trecut, două din primele trei poziții fiind ocupate de cei mai mari jucători bancari cu capital majoritar românesc. Banca Transilvania și-a securizat prima poziție din clasament, în timp ce CEC Bank a furat locul trei de la francezii care controlează BRD. BCR, banca controlată de austrieci, și-a păstrat al doilea loc pe podiumul bancar, dar este cu peste 50 de miliarde de lei (active) mai „săracă” decât gigantul bancar de la Cluj. Începând de anul viitor, pe podium ar putea urca Unicredit Bank, care ar putea devansa CEC Bank după ce se va finaliza fuziunea cu Alpha Bank.

Sistemul bancar românesc a însumat în 2023 active totale de 803,3 mld. lei, cu 100 de miliarde mai mult față de finalul lui 2022, când piața bancară raporta o avere de 701.008 milioane de lei (701 miliarde). Primele 10 bănci din România adună o cotă de piață de 88,9%, din totalul de 31 de instituții financiare bancare prezente în piața noastră. Componența TOP 10 a rămas neschimbată, dar poziția băncilor s-a schimbat: cel mai important avans l-a avut CEC Bank, bancă deținută 100% de Statul Român prin intermediului Ministerului Finanțelor.

CEC Bank a înregistrat un profit net estimat, neauditat, de 515,8 milioane lei în anul 2023. Banca a continuat să-și consolideze poziția pe piață și a înregistrat o creștere a activelor nete până la 83,5 miliarde lei – în creștere cu 35% față de perioada similară a anului trecut.


TOP bănci România - Situația din prezent






*Situația în funcție de cele mai recente date publicate de BNR, aferente finalului de an 2023.

Salt Bank, lansată pe 4 aprilie 2024, a apărut după ce Banca Transilvania a cumpărat Idea Bank în 2021, moment în care instituția financiară a început un întreg proces de reconfigurare.

**Porsche Bank a fost achiziționată de omul de afaceri Dan Ostahie, care controlează retailerul de electro-IT Altex.

TOP bănci România: Cum se schimbă clasamentul primelor 10 bănci din țară după fuziunile bancare

Clasamentul băncilor din România ar urma să se schimbe în urma fuziunilor din piață. Italienii de la Unicredit Bank au fuzionat cu Alpha Bank România, ceea ce va duce la crearea celei de a treilea bănci din România ca nivel de active, cu o cotă de piață de peste 11%. Astfel, după finalizarea preluării, Unicredit Bank România va întrece CEC Bank în ceea ce privește nivelul de active de 91.283 milioane de lei.

În ceea ce privește primul loc din clasamentul bancar, Banca Transilvania va bate în cuie prima poziție din clasament după ce a bătut palma cu ungurii de la OTP pentru a cumpăra OTP Bank România. Tranzacția, care a costat clujenii 347,5 milioane de euro, va crește nivelul de active ale Băncii Transilvania la peste 181 miliarde de lei. Banca Transilvania este o societate pe acțiuni înființată în anul 1993, cu sediul în Cluj-Napoca și cu acționariat în marea majoritate român – 76,95% la finele lui martie 2024.

Italienii pare că vor să acapareze topul băncilor din România: Intesa SanPaolo, cea mai mare bancă din Italia, va cumpăra First Bank România, o tranzacție care va urca banca în top 10, cu un nivel al activelor de 15.790 milioane de lei.

Calculele sunt efectuate ca suma activelor instituțiilor financiare la finalul lui 2023.

După încheierea fuziunilor bancare, topul băncilor din România ar fi alimentat majoritar din bani românești din bani românești prin „gigantul ardealului BT”, creșterea activelor CEC Bank și a Exim Banca Românească, care a achiziționat în trecut Banca Românească. Austriecii controlează două bănci importante din TOP 10, BCR și Raiffeisen Bank, iar francezii de la BRD au frcrescut mai lent față de alți jucători. Un avans important l-au avut băncile italienești Unicredit Bank și Intesa Sanpaolo, amândouă anunțând fuziuni în același an. În TOP 10 se mai găsește ING Bank, controlată de olandezi și Garanti Bank, controlată de turci.