tbi bank anunță un profit net record de 35,5 milioane de euro pentru 2022, cu 29% peste nivelul de 27,5 milioane de euro din anul anterior, potrivit rezultatelor financiare consolidate neauditate.

Banca a primit în 2022 aproximativ 1,3 milioane de cereri de finanțare în România, Grecia și Bulgaria și a aprobat aproape 550 de mii de cereri de finanțare în valoare de 726 de milioane de euro, cu 34% mai mult față de 2021. Creșterea poate fi observată atât în sectorul de retail, cât și în cel al IMM-urilor din Bulgaria și România.

tbi a raportat o creștere de 54% a activelor totale (+380 milioane euro) la sfârșitul anului 2022, ajungând la 1,1 miliarde de euro. În același timp, portofoliul de credite a crescut la 778 de milioane de euro la sfârșitul lunii decembrie 2022, un plus de 43% față de 2021.

„În vremuri de incertitudine continuă peste tot în lume, modelul de afaceri al tbi continuă să genereze o creștere rapidă și profitabilă, performanța noastră financiară record din 2022 fiind o dovadă în acest sens. Acestea sunt rezultatul celei mai bune implementări din zona noastră de activitate, de către echipa noastră dedicată, care continuă să dezvolte un ecosistem de finanțare și de cumpărături atât pentru comercianții noștri, cât și pentru clienții noștri comuni, utilizat zi de zi. Pe măsură ce inevitabil ne gândim la ce ne rezervă anul 2023, vom continua să dezvoltăm produse și servicii inovatoare care să îmbunătățească experiența clienților noștri, bazată pe aplicațiile mobile - noua noastră soluție neon fiind cel mai bun exemplu în acest sens - și să ne extindem rețeaua de comercianți din România, Grecia și Bulgaria”, spune Petr Baron, CEO, tbi.

În 2022, banca a obținut o performanță foarte bună în România, cea mai mare creștere venind din zona de IMM-uri, de peste 40%, urmată de activitatea din retail, cu o creștere solidă de 37%, contribuind astfel puternic la rezultatele tbi bank.

Veniturile tbi bank au crescut anul trecut cu 30%, până la 161 de milioane de euro, pe baza unei performanțe comerciale solide. Această evoluție a susținut evoluția profitului operațional până la 122 milioane de euro în 2022, cu 28% mai mult față de anul anterior.

Creșterea cu 30% a cheltuielilor băncii, până la 79 de milioane de euro, a fost determinată în principal de avansul accelerat al portofoliului de credite și de investițiile în noi linii de afaceri (soluția neon) și piețe (extinderea în Grecia). Profitul înainte de impozitare s-a cifrat la 43 de milioane euro.

Portofoliul de depozite al tbi bank a ajuns la 796 milioane de euro la sfârșitul lunii decembrie 2022, cu o creștere record de 63%, depășind substanțial performanțele pieței. Evoluția pozitivă a condus, de asemenea, la o creștere și mai mare a bazei de clienți cu aproape 70% față de 2021.

La sfârșitul perioadei, banca avea o poziție puternică și stabilă atât din punct de vedere al lichidităților, cât și al capitalului. Pe bază consolidată, rata de acoperire a lichidității (LCR) era de 592%, cu mult peste minimul de reglementare de 100%, iar rata de adecvare a capitalului (CAR) era de 22,1%.

Operațiunile băncii, cu o eficiență în continuă creștere și având un raport cost-venituri de 49,8%, alături de o rentabilitate a portofoliului de lucru (ROWP) de 23,8%, au permis ca rentabilitatea capitalului propriu (ROE) și rentabilitatea activelor (ROA) să ajungă la 20,6% și, respectiv, 4%. Rezultatele au plasat tbi printre cele mai eficiente și profitabile bănci din regiunea Europei de Sud-Est.

+

𝐭𝐛𝐢 bank este o bancă de tip ”challenger” din Europa de Sud-Est și lider regional în domeniul soluțiilor de plată alternative. Se concentrează pe sprijinirea comercianților pentru a-și dezvolta afacerile, precum și pe oferirea de produse și servicii financiare consumatorilor, care să le facă viața mai ușoară.

În prezent, operează în Bulgaria, România, Grecia, Germania și Lituania. Prin diverse canale digitale și parteneriate de încredere cu aproape 20.000 de comercianți, 𝐭𝐛𝐢 are un portofoliu de 2 milioane de clienți.