Prăbușirea burselor internaționale a transmis un șoc pe toate piețele de pe glob și a dus și la scăderea indicilor bursieri de pe Bursa de Valori București. Teama izbucnirii unei recesiuni a pus pe jar investitorii: unii români au vrut să profite de acest „black friday” al acțiunilor, iar alții cred că va veni „mult așteptata” cădere a pieței imobiliare. Economistul Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România, spune că o scădere a prețului proprietăților imobiliare ar fi posibilă doar în cazul în care țara noastră ar întâmpina o recesiune, un scenariu puțin probabil din moment ce economia și salariile sunt în creștere.

Pe piața imobiliară cred că doar o recesiune în România ar reduce prețul, atâta timp cât economia și salariile cresc.
Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România

Piața de capital globală a intrat pe roșu la începutul acestei săptămâni: la Bursa de la New York, acţiunile Amazon.com Inc au scăzut cu 8,8%, pe fondul declinului general de pe pieţele bursiere, astfel încât averea netă a lui Jeff Bezos s-a redus la 191,5 miliarde de dolari, conform indicelui miliardarilor realizat de Bloomberg. Totodată, scăderi masive s-au înregistrat și pe bursa din Japonia, unde principalii indici înregistrează a treia sesiune consecutivă de scăderi majore.

Căderea burselor internaționale a produs un șoc la nivel global și a dus la teama investitorilor că economia ar putea înfrunta o recesiune. În ceea ce privește șocul de pe piața românească, Adrian Codirlașu spune că bursa de la București a reacționat mai puțin decât cele internaționale. Totodată, consideră că investitorii vor fi prudenți în această perioadă. Pe rețelele de socializare investitorii români la bursă spun că au întâmpinat probleme cu platformele de tranzacționare.

„O recesiune pe piața internațională ne afectează și pe noi, dar depinde cât de puternică este. Spre exemplu, recesiunea Germaniei este una la scară mică, care nu a avut efecte atât de mari. O recesiune de un punct jumate, două puncte de scădere (n.red: scădere economică) în Uniunea Europeană ne-ar afecta cu siguranță. Șocul transmis către restul lumii este unul puternic, care îi va face pe toți mai prudenți. Apetitul la cumpărare va fi mai mic o perioadă până vin date care să confirme sau să infirme o recesiune”, spune Adrian Codirlașu.

Prăbușirea bursei poate duce și la căderea pieței imobiliare? Codirlașu: O recesiune ar duce la scăderea prețurilor din România

Mulți români așteaptă ca „istoria să se repete” și o recesiune să ducă la scăderea proprietăților imobiliare. Are rost să mai aștepți după „lozul câștigător” al recesiunii? Adrian Codirlașu spune că doar o recesiune puternică ar putea duce la scăderea prețului proprietăților imobiliare, iar, în momentul de față, șocul transmis de scăderea economiei nemțești nu ar putea duce la acest nivel.

„Pe piața imobiliară cred că doar o recesiune în România ar reduce prețurile proprietăților imobiliare, atâta timp cât economia și salariile cresc. Dacă luăm prețurile în lei și le ajustăm cu inflația, deci transformăm din euro în lei, prețurile la proprietățile imobiliare n-au o evoluție prea puternică. Au fost și perioade în ultimii ani de scădere a prețurilor. Cu toate acestea, atâta timp cât economia crește îmi e greu să văd scăderi. Ca să se miște piața imobiliară ar trebui să se întâmple ceva serios în economie, adică o recesiune”, a declarat Adrian Codirlașu.

În ceea ce privește costurile în construcții, acestea și-au menținut tendința de creștere (+12,3%), conform unui raport emis de Libra Internet Bank. Puterea de cumpărare a crescut în România, influențând favorabil raportul preț locuință – salariul net, iar intenția de cumpărare din partea populației este la un nivel ridicat. În plus, condițiile de creditare se îmbunătățesc treptat, iar acest lucru este susținut și de reintrarea pe un trend ascendent al creditului pentru locuințe, se mai arată în raportul emis de bancă.

Articolul complet pe wall-street.ro la ACEST LINK.