Ucrainenii au dezvoltat de-a lungul timpului companii inovatoare și lidere de piață în domeniul fintech-urilor, iar în ciuda războiului comunitatea reușește să îmbunătățească ecosistemul, infrastructura și legislația locale, astfel încât să atragă mai mulți investitori, iar o primă dovadă că sectorul IT este încă unul sănătos este faptul că 90% dintre companiile de tip start-up sunt în căutare de angajați, conform TechCrunch.

În luna martie a acestui an, președintele Volodimir Zelenski a semnat o lege care stabiliește un cadru de reglementare a criptomonedelor. Deși aceasta nu permite utilizarea activelor digitale ca formă de plată, legea încearcă totuși să creeze condiții adecvate pentru a stabili o piață puternică a criptomonedelor. Bursele de criptomonede pot solicita acum o licență pentru a opera legal în țară, în timp ce băncile vor putea deschide conturi pentru companiile cripto, care pot opta pentru diferite licențe în funcție de ceea ce fac.

În același timp, în primele cinci luni ale anului, sectorul IT al Ucrainei a generat aproximativ 3,2 miliarde de dolari din exporturi ‒ cu 27% mai mult decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut și reprezentând aproape jumătate din volumul total de servicii de export al țării. Unul dintre principalele obiective ale guvernului ucrainean este de a crește ponderea sectorului IT din PIB-ul țării de la 4% la 10% până în 2024.

+

La începutul acestei luni, Ministerul Transformării Digitale a inițiat proiectul Digital4Freedom, care a devenit sursa principală de donații caritabile a companiilor de tehnologie pentru a sprijini Ucraina. Digital4Freedom face parte din efortul global UNITED24 și permite oricui din întreaga lume să aducă contribuții monetare la restabilirea economiei țării.

Programul constă în nouă proiecte prezentate la 40 de companii, dintre care marea majoritate au fost de acord să ajute cu contribuții bănești sau soluții tehnologice.

Amazon, spre exemplu, va oferi peste o sută de milioane de dolari în servicii de găzduire în cloud pentru registrele de stat ucrainene și intenționează să dezvolte soluții pentru implementarea inteligenței artificiale în instanțele de judecată.

+

Tot în acest an, parlamentarii ucraineni au introdus „Legea privind serviciile de plată” (LPS), care va oferi un mediu de reglementare mai bun pentru sectorul fintech, inclusiv pentru serviciile de plată.

În plus, Asociația Ucraineană a Companiilor Fintech și Inovare (UAFIC) a devenit primul membru non-UE care s-a alăturat Asociației Europene pentru Finanțe Digitale (EDFA). Ambele organizații colaborează pentru a consolida peisajul fintech din Ucraina.

Sursă foto: Dreamstime