Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut marginal în luna iulie, cu 0,2 puncte până la valoarea de 52,0 puncte. Această situație s-a datorat scăderii cu 1,3 puncte a componentei de anticipație a indicatorului, în timp ce componenta de condiții curente s-a majorat cu 2,2 puncte.
Principalul risc asupra stabilității financiare a României este politica fiscală. Deficitul bugetar, este anticipat de către participanții la sondaj la o valoare de peste 7% din PIB în acest an. Acest deficit este asociat și cu o reducere ușoară a anticipațiilor de creștere economică pentru acest an.
Adrian Codirlașu, CFA – Vicepreședinte al Asociației CFA România
Euro ar urma să depășească pragul psihologic de 5 lei, iar asta va afecta românii care folosesc moneda europeană pentru plata chiriei sau a ratelor. Asociaţia CFA România, organizaţia profesioniştilor în investiţii, anticipează pentru orizontul de 6 luni valoarea de 5,0258 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,1062 lei pentru un euro.
Citește și:
În jur de 82% dintre participanții la sondaj anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul o stagnare. Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (iulie 2025) s-a redus față de exercițiul anterior și s-a situat la valoarea medie de 4,43%. În același timp, aproximativ 47% dintre participanți anticipează o reducere a ratei inflației în următoarele 12 luni, iar 41% anticipează o stabilitate a acestui indicator.
În exercițiul din luna iulie a fost realizat și un sondaj privind anticipațiile de aderare a României la zona euro. Conform rezultatelor sondajului, media anticipațiilor este un orizont de 11 ani. Valorile anticipate s-au situat într-un interval cuprins între 5 ani și 20 de ani, fiind exprimată și o opinie că România nu va adera la zona euro (opinie care nu a intrat în calculul mediei anticipațiilor).
Citește și:
Rata anuală a inflaţiei a urcat, în luna iulie 2024, la 5,42%, de la 4,94% în iunie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,71%, cele nealimentare cu 6,92%, iar serviciile cu 8,52%, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere, la 4,0%, de la 4,9% anterior, prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2024 şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,4% la sfârşitul lui 2025, potrivit datelor prezentate de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.