Salariul mediu în sectorul serviciilor informatice, tot mai utilizat și de către industria fintech, a ajuns la circa 9.200 de lei în luna mai a acestui an, în vreme ce în mai 2013, un programator câştiga, în medie, 3.500 de lei, arată datele Institutului Naţional de Statistică.
Creşterea numărului de investitori în centre de servicii IT, nevoia tot mai mare de digitalizare, dar şi deficitul de programatori sunt printre principalii factori care au condus la o majorare accelerată a salariilor în acest sector.
Cu o medie de aproape 2.000 de euro net pe lună, programatorii sunt cel mai bine plătiţi angajaţi din economie şi au lăsat mult în urmă, ca nivel al remuneraţiei, bancherii, cei care, înainte de criza financiară din 2008-2009 dominau clasamentul salariilor mari. În prezent, un programator câştigă echivalentul a 2,3 salarii medii pe economie şi a 6 salarii minime la nivel naţional.
Citește și:
În plus, mai mulți specialiști din domeniu sunt de părere că companiile vor investi tot mai mult în zona de automatizare a proceselor repetitive, precum și în protecția datelor clienților și a vieții private sau în adoptarea de noi tehnologii pentru toate sectoarele, ceea ce va face ca acest sector să crească în continuare, cel puțin la fel de spectaculos.
Efectivul de angajaţi din sectorul IT&C a crescut de la circa 100.000 la peste 220.000 de persoane în ultimii zece ani, iar importanţa sectorului a crescut de la an la an, ajungând să reprezinte 6,4% din PIB în 2021. Cei mai mulţi angajaţi din sectorul IT&C lucrează în Bucureşti, aproape o sută de mii, jumătate din efectivul total de salariaţi din acest domeniu, arată datele Institutului Naţional de Statistică.
Alături de Capitală, Cluj, Timişoara, Iaşi şi Braşov sunt oraşele cu cele mai numeroase comunităţi IT, concentrând împreună aproape 80% din efectivul total de oameni din acest sector.
Citește și:
Sursă foto: Pexels