România este prima țară care lansează o platformă de soluții verzi pentru IMM, concepută de Raiffeisen Bank International (RBI) în cooperare cu Creative Dock. Puteți accesa platforma aici.

Noua platforma digitală pilot este un instrument menit să sprijine companiile din România în tranziția către o economie verde și va fi implementată în viitor și în alte țări în care grupul RBI e prezent. 

Prima etapă de dezvoltare a platformei este gândită să ofere soluții IMM-urilor pentru reducerea costurilor, în contextul creșterii prețurilor de energie electrică. Instalarea de sisteme fotovoltaice este o soluție la îndemână, iar platforma asigură accesul la o rețea de parteneri specializați și la finanțarea oferită de Raiffeisen Bank. De asemenea, cei interesați să afle mai multe detalii despre beneficiile energiei verzi, găsesc în platformă o serie de articole și testimoniale, precum și știri cu cele mai noi informații din domeniu.

IMM-urile au astfel acces la un ghid complet – de la evaluarea nevoilor lor, înțelegerea întregului context, a oportunităților din piață de energie la managementul proiectului, finanțarea lui, instalarea și apoi, întreținerea echipamentelor. 

„Deși clienților noștri IMM le este mai aproape decât credem subiectul economiei verzi, tranziția la afaceri sustenabile nu e deloc ușoară în practică, deoarece le lipsesc timpul și resursele necesare pentru a reuni toți actorii sau pentru a obține finanțare pentru echipamente sau pur și simplu, soluțiile potrivite. Noi ne-am dorit să punem la un loc tot ce au nevoie clienții pentru a le face tranziția ușoară și am creat acest spațiu virtual unic pentru soluții verzi, cu o componentă de finanțare cu multe avantaje din punct de vedere preț, garanții și termen. Vom continuă să dezvoltăm platforma adăugând și alte instrumente utile pe baza opiniilor și nevoilor clienților noștri”, a spus Raluca Nicolescu, director executiv IMM la Raiffeisen Bank

Platforma se adresează companiilor mici și mijlocii care au calitatea de prosumator (energia regenerabilă produsă de echipamentele achiziționate este de până la 100kW putere instalată și este destinată consumului propriu).  

Soluțiile verzi pentru IMM-uri sunt puse la dispoziție prin intermediul unei platforme dezvoltată în cooperare cu Creative Dock Austria, o companie europeană de tehnologie cu sediul în Viena. Creative Dock Austria face parte din Creative Dock Group, cu sediul în Praga, Republica Cehă. Compania se concentrează pe proiectarea rapidă, testarea, construirea și scalarea noilor produse digitale disruptive. Cu o echipa de 450 de specialiști din 10 țări (Germania, Franța, Elveția, Olanda, Republica Cehă, Slovacia, Austria, Ungaria, Marea Britanie, Danemarca), Creative Dock deține toate capabilitățile necesare pentru a lansa proiecte/produse digitale.

În studiile calitative și cantitative, făcute de Creative Dock împreună cu Raiffeisen Bank, 56% dintre respondenți s-au declarat interesați de sistemele fotovoltaice și au asociat spontan o astfel de alegere cu sustenabilitatea, optimizarea costurilor și eficientă pe termen lung. În viitor alte subiecte din domeniul sustenabilității își vor găsi locul pe această platforma, cum ar fi: echipamente pentru eficientă energetică, modernizarea clădirilor, mobilitatea electrică etc. 

„Misiunea noastră a fost dezvoltăm pentru Raiffeisen Bank Internațional o platforma în care IMM-urile pot obține acces ușor la informații relevante și de încredere despre sistemele fotovoltaice. Pe platforma, IMM-urile se pot conecta direct cu experți, parteneri și, cel mai important, beneficiază de condiții de finanțare favorabile pentru împrumuturile verzi”, a afirmat și Igor Prerovsky, CEO Creative Dock Austria