Fagura, platforma fintech pentru crowdfunding și investiții, anunță obținerea autorizației de la Autoritatea de Supraveghere Financiară de a-și începe operațiunile în România, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2020/1503 și legea nr. 244/2022.

Obținerea autorizației de furnizor de servicii de finanțare participativă (crowdfunding) marchează începutul expansiunii Fagura în piața financiară românească sub domeniul Fagura.ro, aducând cu sine oportunități interesante atât pentru investitori, cât și pentru împrumutați.

„Extinderea în România reprezintă o treaptă semnificativă în călătoria Fagura. Această mișcare strategică aduce cu sine mai multe avantaje: diversificarea bazei de clienți, o creștere semnificativă a numărului de potențiali investitori și debitori și, nu în ultimul rând, primul nostru pas pe arena Uniunii Europene. Este o piață nouă, cu multe oportunități, dar și cu provocări. Pregătim lansarea oficială a proiectului pe piața din România în următoarele două luni, extinzând astfel activitatea și impactul proiectului”, a spus Tudor Darie, CEO Fagura.

Cine este Fagura?

Lansată în 2019 în Moldova, Fagura este prima platformă de investiții alternative în împrumuturi, cu un scoring automatizat ce permite luarea deciziilor în mai puțin de 1 secundă. Platforma a fost premiată în domeniul fintech la mai multe evenimente naționale și regionale: Top 3 best FinTechs, 2019 (Romania), Brandul anului în FinTech, 2020 și 2021 (Moldova), Startup-ul cu cel mai mare impact, 2020 și 2023 (Moldova), dar și câștigători ai Acceleratorului InnovX BCR (2022), The Next 100 Global Companies (by Global Banking & Finance Review) sau premianți la Euro-Asian Startup Awards 2022.

Fagura.ro va oferi o opțiune de finanțare online adaptată pentru companiile românești mici și micro, permițând în același timp investitorilor să aleagă companiile în care doresc să investească pe baza planului de afaceri detaliat pus la dispoziție direct în platformă. Investitorii au opțiuni de utilizare a funcționalităților investiționale, precum Auto-Invest și Secondary Market.

„Lansarea Fagura în România va avea un impact transformator important asupra peisajului financiar local. Ne vom concentra, pentru început, pe finanțarea întreprinderilor micro și mici și vom extinde ulterior oferta și pentru alte segmente ale pieței, în ceea ce privește opțiunile de finanțare”, a menționat și Cristian Pașa, COO Fagura.

Cu o strategie de evaluare a riscurilor care include bonitatea atât a companiei, cât și a administratorului, precum și un sistem solid de scoring, Fagura devine o oportunitate atractivă pentru companiile cu acces limitat la produsele de creditare. Cu un sistem de aplicare și depunere a cererii rapid și exclusiv online, Fagura este un promotor al incluziunii financiare.

Un aspect important îl reprezintă oportunitățile de investiții pe care le oferă atât persoanelor fizice, cât și companiilor. Finanțarea participativă oferă românilor posibilitatea de a-și diversifica portofoliile și explora opțiuni alternative, cu randamente competitive față de metodele tradiționale de economisire sau investiție.

Pregătirea dosarului pentru obținerea autorizației de finanțare participativă a fost posibilă grație consilierei juridice oferită de CEE Attorneys / Boanță, Gîdei și Asociații.

Extinderea Fagura în România este un moment determinant în dezvoltarea companiei, care va duce la creșterea comunității de investitori și a peisajului antreprenorial. Platforma va îmbunătăți arena fintech din România și calitatea serviciilor financiare.