După cum știți, protestele din educație continuă. Mai mult, în premieră pentru România, avem proteste lansate și de către alte categorii profesionale, marginalizate atâția ani din cauza salariilor mici, a condițiilor de muncă, a nepăsării, a decenței. Greve sunt anunțate și în sănătate, poliție, penitenciare, industria feroviară.

Cu toate acestea, starea de fapt, în care să se revizuiască, dar să nu se schimbe nimic, continuă, în ciuda tuturor semnalelor că lucrurile merg în direcția complet greșită. Responsabilii, mari caractere, nu arată nici disponibilitatea reală, nici dorința de a schimba lucrurile acum în cel de-al doisprezecelea ceas.

Cât despre reforme, acestea au rămas doar niște slogane bune de recitat în discursuri, pe hârtie, în social media, nicidecum în realitate. Încearcă să o tot dreagă cu tot felul de comprese, fără să facă ceea ce trebuia să facă din 2017, să aplice legea salarizării unitare pentru toată lumea. Ea a fost aplicată, dar doar pentru unii, nu pentru toți, căci dubla măsură este cea care ne caracterizează cel mai bine.

Nici măcar acum, după ce țara fierbe, nu avem un draft de lege a salarizării, care să răspundă cerințelor tuturor acestor oameni, care protestează pe drept. Știm că educația a fost considerată tot timpul la capitolul și altele, de aceea, după atâția ani, suntem în halul în care suntem acum, cu oameni care nu înțeleg texte simple, care nu sunt capabili să gândească critic, să aprecieze știrile false de cele adevărate, să facă diferența între diversele manipulări.

Nici măcar nu avem niște dezbateri reale cu ceea ce se întâmplă în țară, fără emoții, ci raționale, așezate. Nu are cine să le conducă, președintele e cu un pas în vacanță, cu gândul la finalul de mandat, președinții de partid nu știu prea bine ce li se întâmplă, că le-a fost dată peste cap rotația, parlamentarii muncesc din doi în doi.

Și, în aceste condiții, când ne uităm la fapte, la cifre, căci ele nu mint, vedem că bugetul țării, atât cât este el, este întins la extreme, stă să se rupă.  

„Toţi bugetarii şi nu numai bugetarii, toţi cetăţenii acestei ţări ar trebui să ştie că bugetul este extrem de încordat şi a da mai mulţi bani cuiva înseamnă a tăia de la altcineva. Cauza pentru care bugetul este atât de încordat este faptul că veniturile bugetare în România sunt cele mai mici din Europa, 27% din produsul intern brut, faţă de 35-36% din produsul intern brut în ţări precum Cehia, Polonia sau Ungaria. Deci, noi avem cu o treime mai puţini bani la buget decât Cehia, Polonia şi Ungaria. Nu ne comparăm nici cu ţările din vest, care au 42% din PIB. Deci, noi avem 27% din PIB, o plăcintă extrem de mică pentru care se bat extrem de mulţi oameni”, a menționat Valentin Lazea, economist-șef al BNR la Conferința Anuală a Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România.

Păi să ne aducem aminte că domnul Câciu nu prea știa de câți bani au nevoie la buget, care e gaura și cum o acoperă. ANAF a colectat cu vreo 8 miliarde mai puțin în primele cinci luni din an, pentru că oricum bugetul să fi fost conturat pe niște cifre mult prea optimiste.

Date fiind faptele, ce urmează? Păi, eu știu, niște modificări de taxe, niște taxe noi (chiar dacă ei se jură că nu), niște controale mai mari în stânga și dreapta pentru a aduce bani la buget.

Toate astea, evident, pentru a nu face ceea ce trebuie făcut, măsurile reale (m-am săturat eu de cât scriu despre reforme în ultima vreme) care ar putea să aducă bani și să mute direcția într-una bună.

E mai simplu să se dea cu biciul în cei care sunt buni plătitori, că știm că ei se vor conforma, decât să fie puse tunurile pe rău-platnici, pe companii de stat falimentare și cu arierate de miliarde, pe averile suspecte, construite din nimic, pe digitalizarea ANAF pentru a crește colectarea în mod real cu câteva puncte procentuale, dar pe baza unor date concrete.

De ce să atacăm pensiile speciale, pe care nici acum nu știm cum să le ajustăm? Și în această goană riscăm să alienăm și magistrații, militarii de carieră, diplomații? De ce să nu urmăm PNRR? De ce să nu facem curățenie prin ministere, agenții, institute care doar toacă bani? De ce să nu reformăm codul fiscal astfel încât cu toții să contribuim pe baza reale, fără tot felul de scutiri? Și tot așa.

Avem atâtea întrebări și nici un răspuns, sau nici un răspuns adevărat. Știm doar că urmează o vară fierbinte, care arată că anul electoral va fi catastrofic, dacă nu se schimbă ceva acum. 

Editorialul a apărut în secțiunea „Nota redacției” din newsletterul Future Banking de vineri, 9 iunie 2023. Puteți să vă abonați la newsletter din meniul principal.