Deep Ecosystems, accelerator din Germania, a lansat cel de-al șaptelea raport Startup Heatmap", care listează cele mai populare 50 de huburi pentru startup-uri din Europa.

Clasamentul se bazează pe un sondaj realizat în rândul a 24.000 de fondatori preselectați, distribuiți în mod egal pe contintent, pentru a înțelege perspectivele acestora cu privire la peisajul startup-urilor locale. Rezultatele oferă, astfel, o imagine detaliată a fiecărui centru tehnologic european, prezentând, în același timp, și oportunități de investiții sau diferite exemple internaționalizare a companiilor.

Și anul acesta, Berlin și Londra s-au clasat în fruntea listei, considerate a fi cele mai bune orașe de pe continent pentru a lansa un startup. Cele două orașe au fost recunoscute pentru reglementările legislative favorabile pentru afaceri, accesul ușor la finanțare și ecosistemele dinamice ale startup-urilor.

Berlin a primit 37% din voturi și numără 900 de companii fintech cu sediul în oraș, printre care startup-urile unicorn N26, o bancă digitală în valoare de 9,25 miliarde de dolari, Trade Republic, un neobroker cu o valoare de 5,36 miliarde de dolari, și Wefox, un startup de asigurări în valoare de 4,5 miliarde de dolari. N26, Trade Republic și Wefox sunt, de asemenea, cele mai valoroase companii private din Berlin.

După Berlin, Londra a ocupat a doua poziție în clasament, selectată de 33% dintre fondatorii chestionați. Datele de la City of London Corporation, Findexable și Mambu, arată că Londra găzduiește un număr impresionant de companii fintech: 1.230 de firme au sediul în oraș. În același timp, această cifră înseamnă că aproape jumătate dintre companiile fintech din Regatul Unit (peste 2.500) au sediul în capitală.

București ocupă locul 30, după Luxemburg și urmat de Budapesta, după ce a primit doar 1,82% din voturi, după ce în precedentul raport s-a clasat pe locul 19. Cluj-Napoca, al doilea oraș românesc prezent în top, ocupă locul 41, înaintea unor orașe precum Bratislava, Stuttgart, Istanbul, Zagreb sau Oslo.

Pe de altă parte, București este al doilea oraș din Europa când vine vorba despre topul sumelor din investiții pe termen lung, după Praga, ceea ce arată că orașul nostru devine un hub de perspectivă și tot mai vibrant în domeniul fintech.

Raportul complet se poate analiza aici.