Investitorii individuali din România se aşteaptă la un an profitabil, dar încrederea lor în economia locală rămâne scăzută, arată cel mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat.

Încrederea investitorilor români în economia locală s-a îmbunătăţit uşor în 2023, dar este în continuare scăzută. Dacă în prezent 62% dintre investitorii chestionaţi nu sunt încrezători în modul în care evoluează economia românească în acest an, în martie 2022 acest procent era de 69%. Întrebaţi despre piaţa imobiliară, majoritatea investitorilor (52%) au menţionat că nu au încredere în evoluţia pozitivă a acesteia. Acest sentiment înregistrează, de asemenea, o uşoară îmbunătăţire faţă de acum un an, când era de 57%.

În ciuda sentimentului negativ cu privire la economia României, marea majoritate a investitorilor sunt încrezători în ceea ce priveşte locurile lor de muncă (78%) şi în ceea ce priveşte veniturile şi standardul de viaţă (76%).

Acest lucru este firesc, dacă luăm în considerare faptul că piaţa forţei de muncă din România este rezilientă, cele mai recente date arătând că şomajul ajustat sezonier a scăzut uşor la 5,5% în februarie 2023, de la 5,6% în luna precedentă, ajungând la cel mai scăzut nivel din septembrie anul trecut.

„În general, sondajul relevă o atitudine foarte pozitivă în ceea ce priveşte aşteptările investitorilor privind randamentul portofoliilor de investiţii în 2023, 90% dintre aceştia declarând că va fi un an profitabil, în timp ce doar 6% spun că se aşteaptă la pierderi. Femeile şi bărbaţii, în egală măsură, consideră că acesta va fi un an profitabil. Deşi rezultatele sondajului sunt apropiate în toate regiunile geografice ale României, există totuşi unele diferenţe uşoare. Cei mai mulţi pesimişti în privinţa rezultatelor anticipate pentru 2023 provin din Nord-Vest, în timp ce optimiştii se află în sud-estul României”, spune Bogdan Maioreanu, analist şi comentator de piaţă al eToro.

Întrebaţi, de asemenea, despre riscurile care îi preocupă în acest an, investitorii români au indicat că sunt cel mai îngrijoraţi de creşterea inflaţiei, de conflictele internaţionale şi de o potenţială recesiune a economiei globale.

O recesiune a economiei româneşti se află abia pe locul patru în topul îngrijorărilor investitorilor dar la mică distanţă de primele trei. În ciuda discuţiilor aprinse despre creşterea abruptă a datoriei suverane a României, acest subiect îi îngrijorează doar pe 5% dintre investitori, în timp ce 10% sunt îngrijoraţi de o potenţială creştere a taxelor şi impozitelor.

Foto: Unsplash