ING Bank România a acordat o finanțare verde în valoare de 426 milioane de lei companiei RetuRO Sistem Garanție Returnare, pentru implementarea celui mai important proiect de economie circulară la nivel național, care se bucură atât de implicarea sectorului privat cât și a statului român.

Sistemul de Garanție-Returnare, prin care ambalajele pentru băuturi vor fi recuperate și refolosite, va asigura trasabilitatea completă a deșeurilor și va crea un impact major pe piața de reciclare din România. Proiectul vizează recuperarea și reciclarea a peste șase miliarde de ambalaje anual, integrând o schemă de stimulare financiară a returului ambalajelor.

Totodată, acest proiect este esențial pentru atingerea țintelor de colectare și reciclare la care România s-a angajat în fața Uniunii Europene.

Pachetul de finanțare cuprinde un credit de investiții în valoare de 343 milioane de lei (69 milioane de euro) acordat pe o perioadă de cinci ani și un credit pentru capital de lucru de 83 milioane de lei (16,7 milioane de euro) cu o durată de doi ani.

„Sustenabilitatea este o prioritate strategică pentru grupul ING și în egală măsură pentru ING Bank România. Suntem foarte entuziasmați și onorați să contribuim la cel mai amplu proiect de economie circulară din țară, în calitate de partener financiar al RetuRO. Este un proiect care se încadrează perfect în misiunea noastră de a face diferența pentru clienții noștri și pentru societate", spune Mihaela Bîtu, CEO, ING Bank România.

Împrumutul integral privat obținut de RetuRO va susține activitatea operațională a Sistemului de Garanție-Returnare, ce include crearea și operarea centrelor regionale, unde se vor asigura numărarea, sortarea și pregătirea pentru reciclare a ambalajelor returnate.

„Odată cu obținerea acestui împrumut verde suntem cu un pas mai aproape de implementarea Sistemului Garanție-Returnare în România. Acest moment reprezintă un alt pas uriaș pentru că asigurarea bugetului pentru funcționarea unui proiect de o așa anvergură nu a fost o misiune ușoară. Vorbim despre cel mai mare proiect de economie circulară din țară, care nu doar că va transforma România într-o țară mai curată și responsabilă, ci va conduce și spre schimbări de mentalitate și comportament pe termen lung, atât la nivel personal, civic, cât și la nivel economic și al mediului de afaceri", adaugă Gemma Webb, CEO RetuRO Sistem Garanție Returnare.

Ce este Sistemul de Garanție-Returnare?

Sistemul de Garanție-Returnare reprezintă un circuit complet pe care ambalajele din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri și trei litri inclusiv, urmează să îl parcurgă pentru a fi recuperate și refolosite. Astfel, începând cu 30 noiembrie, prețul băuturilor comercializate va include o garanție în valoare de 0,50 lei pentru fiecare ambalaj eligibil.

Ulterior, clienții vor putea recupera valoarea garanției prin returul ambalajelor la orice punct de colectare pus la dispoziție de comercianți, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal, chiar dacă respectivul produs a fost cumpărat din altă locație.

RetuRO Sistem Garanție Returnare este o companie înființată de către un consorțiu format din trei acționari privați – Asociația Berarii României pentru Mediu, Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate și Asociația Retailerilor pentru Mediu – și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

RetuRO funcționează pe baza principiului not-for-profit, ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat în urma colectării de ambalaje va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea Sistemului Garanție-Returnare. Compania a fost desemnată, prin lege, administrator al sistemului în 2022, singurul obiectiv fiind asigurarea funcționării optime a acestui sistem.