Prima finanțare din Europa Centrală și de Est pentru împrumuturi blue va sprijini proiectele de economie blue din România. Împrumutul de 100 de milioane de euro a fost acordat de IFC Băncii Transilvania.

România trebuie să investească aproximativ 15 miliarde de euro până în 2027 pentru a se conforma tuturor cerințelor Uniunii Europene referitoare la sectorul apei și al apelor uzate, din care cel puțin 3 miliarde de euro ar putea fi furnizate de finanțatori din sectorul privat.

Sprijinul acordat de IFC va ajuta Banca Transilvania să lanseze un produs de finanțare blue pentru împrumuturi destinate microîntreprinderilor și întreprinderilor mici și mijlocii, în linie cu abordarea IFC privind finanțările blue.

„Suntem încântați să fim, prin parteneriatul nostru cu IFC, un pionier în România și în Europa Centrală și de Est în ceea ce privește proiectele de economie albastră. Acesta este un nou domeniu de interes pentru noi, care completează portofoliul BT de finanțări de impact și sprijină alinierea României la cerințele și standardele UE de gestionare a apei, precum și creșterea eficienței utilizării apei în toate sectoarele. România are norocul să aibă resurse mari de apă și să fie un nod de transport maritim. Trebuie să avem mai multă grijă de ceea ce avem, astfel încât generațiile viitoare să nu sufere din cauza noastră. Mulțumim IFC pentru acest nou parteneriat, care continuă ceea ce am construit deja împreună”, a spus Ӧmer Tetik, CEO Banca Transilvania.

Ce înseamnă împrumuturi blue?

Economia blue se referă la folosirea durabilă a resurselor oceanice și maritime pentru creștere economică, îmbunătățirea mijloacelor de trai și a locurilor de muncă, menținând în același timp sănătatea ecosistemelor și a resurselor de apă.

Fondurile din investiția IFC vor fi folosite pentru a finanța proiecte specifice în România, inclusiv în domeniul producției durabile, turismului, pescuitului, irigațiilor agricole etc., cu contribuție la sustenabilitatea resurselor de apă.

Acest proiect de finanțare blue va contribui la creșterea accesului la apă în România, având în vedere vulnerabilitatea ridicată a țării la secetă, la îmbunătățirea practicilor de gestionare a apei, respectiv la tratarea apelor uzate.

Împrumutul va respecta, de asemenea, Directiva privind rezoluția și redresarea băncilor (BRRD) a Uniunii Europene și va contribui la atingerea obiectivelor de reglementare MREL (cerința minimă de fonduri proprii) ale BT. Conceptul de MREL a fost introdus pentru a spori reziliența băncilor și pentru a se asigura că băncile dispun de o capacitate suficientă de absorbție a pierderilor și de recapitalizare în cazul unui bail-in.

Începând cu 2004, parteneriatul dintre IFC și Banca Transilvania a însemnat 13 proiecte de investiții și 3 proiecte de consultanță. În cadrul proiectului actual, IFC va susține banca să înțeleagă oportunitățile de finanțare albastră, să identifice proiecte albastre și să o ajute să dezvolte o strategie și un cadru de finanțare blue.

„Împrumuturile blue oferă oportunități extraordinare de consolidare a economiei și de asigurare a sănătății ecosistemelor acvatice și marine din România”, a afirmat Ary Naïm, manager regional al IFC pentru Europa Centrală și de Sud-Est. „Suntem optimiști că investiția IFC va incita interesul pentru finanțarea albastră și va atrage și alte bănci să se aventureze în acest spațiu, sporind reziliența sistemului bancar românesc și aprofundând piețele de capital ale țării", a continuat acesta.

IFC are în palmares piața obligațiunilor verzi și este lider în ceea ce privește lansarea și extinderea finanțării albastre în alte regiuni. În prezent, 400 de milioane de dolari sunt angajați pentru finanțarea albastră la nivel mondial.

Se preconizează că economia oceanică se va dubla până la 3 trilioane de dolari până în 2030, cu 40 de milioane de angajați, comparativ cu 2010. Soluțiile de finanțare inovatoare sunt esențiale pentru îmbunătățirea conservării oceanelor și a zonelor de coastă, dar și pentru creșterea resurselor de apă curată, iar astfel de finanțări au un potențial uriaș pentru a contribui la realizarea acestor obiective.

IFC - membră a Grupului Băncii Mondiale - este cea mai mare instituție de dezvoltare globală axată pe sectorul privat de pe piețele emergente. În anul fiscal 2021, IFC a angajat o sumă record de 31,5 miliarde de dolari pentru companii private și instituții financiare din țările în curs de dezvoltare.

Sursă foto: Photo 8644230 © Ehoman | Dreamstime.com