Grupul UniCredit a raportat un profit peste aşteptări, ceea ce permite băncii să majoreze recompensele acordate acţionarilor pentru anul 2023 până la 8,6 miliarde de euro, un nou nivel de referinţă pentru băncile europene.

În ultimul trimestru al anului trecut, UniCredit a realizat un profit net de 2,81 miliarde de euro, de aproape trei ori mai mult decât estimau analiştii, graţie unor venituri peste aşteptări şi diminuării provizioanelor pentru credite neperformante.

De asemenea, veniturile au crescut cu 4,6% în ritm anual, până la 5,98 miliarde de euro, în ultimul trimestru al anului trecut, pe măsură ce banca italiană a profitat de dobânzile mai mari, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

„Intenţionăm să distribuim acţionarilor o sumă totală de 8,6 miliarde de euro pentru 2023, sau 100% din profitul net, în funcţie de obţinerea aprobărilor necesare, în creştere cu 3,35 miliarde de euro comparativ cu anul anterior. Începând din 2021, am distribuit acţionarilor 17,6 miliarde de euro, graţie unei generări de capital extrem de solide şi sustenabilităţii randamentelor", a spus directorul general de la UniCredit, Andrea Orcel.

Pentru 2024, UniCredit se aşteaptă la un profit ajustat similar cu cel din 2023, în timp ce analiştii mizează pe un profit de 7,6 miliarde de euro. De asemenea, începând din acest an grupul bancar italian va introduce un dividend interimar şi are de gând să distribuie cel puţin 90% din profitul net ajustat.

Grupul UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale.

În România, Grupul UniCredit este prezent prin UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Services.

Foto: Dreamstime