Garanti BBVA a acordat dezvoltatorului belgian Speedwell un credit verde pentru proiectul rezidențial The Ivy. Proiectul este certificate de Green Building Council (RoGBC) conform standardelor internaționale Green Homes și este situat în zona de nord a Bucureștiului.

„După lansarea ipotecii verzi pentru noii proprietari, creditul verde destinat dezvoltatorilor este în linie cu principiile noastre de susținere, prin intermediul finanțărilor bancare, a companiilor și proiectelor cu impact pozitiv asupra mediului și a calității vieții sociale. Pe lângă eficiență energetică ridicată, proiectul The Ivy îndeplinește cele mai înalte standarde de locuit din perspectiva sănătății, calității și confortului, precum și a gradului de conștientizare a vieții sustenabile în rândul beneficiarilor săi. Împreună cu Speedwell și RoGBC, canalizăm resursele financiare către dezvoltări durabile, în același timp educând beneficiarii finali ai acestor investiții în direcția unui stil de viață sustenabil”, a spus Çağri Memişoğlu, Director General Adjunct la Garanti BBVA România.

Banca, în parteneriat cu RoGBC, oferă produse de finanțare verde certificate, inclusiv credite ipotecare de retail și împrumuturi pentru proiecte verzi de investiții.

Garanti s-a alăturat Romania Green Building Council încă din 2017, devenind membru Platinum în 2022, sprijinind obiectivul comun de a crea un sector imobiliar mai sustenabil în România și la nivel internațional.

+

Certificarea internațională Green Homes (UE, America de Sud, Africa, Asia) include cerințe suplimentare celor impuse de taxonomia UE, gândite pentru a îmbunătăți sustenabilitatea sectorului rezidențial. Până în prezent, peste 16.000 de locuințe, cu o valoare de aproximativ trei miliarde de euro, au fost pre-certificate/certificate în România.

Certificarea necesită, pe lângă o listă cuprinzătoare de criterii de mediu conformă cu taxonomia UE, și testarea și monitorizarea calității aerului din interior și a nivelului de radon înainte de ocuparea clădirii, rezistența la foc, optimizarea energetică, gestionarea, monitorizarea în etapele de post construcție și operare, reguli interne de operare sustenabilă a clădirii pentru proprietari.

RoGBC a dezvoltat criteriile tehnice sustenabile și a finalizat recent o inițiativă susținută de Comisia Europeană pentru extinderea programului în încă unsprezece țări europene. Organizația a oferit dezvoltatorului Speedwell îndrumarea și verificarea necesare în procesul de certificare și va oferi suport permanent de monitorizare independentă în etapele post construcție și operare, atât băncii, cât și dezvoltatorului.

Speedwell este o companie de dezvoltare imobiliară fondată de Didier Balcaen și Jan Demeyere. Portofoliul de proiecte al companiei include Record Park din Cluj-Napoca, Triama Residence, The Ivy, Miro și SpacePlus din București, Paltim din Timișoara și Riverside City din Râmnicu-Vâlcea.

Sursă foto: Garanti Bank