Eforturile de digitalizare ale ANAF vor deveni semnificativ mai vizibile pentru contibuabili în acest an, în condițiile în care Ministerul Economiei și Finanțelor așteaptă luna aceasta un upgrade semnificativ al componentelor hardware din spatele Spațiul Privat Virtual (SPV), platforma ANAF prin intermediul căreia românii și firmele locale interacționează online cu instituția. Astfel, până în decembrie 2024 cel târziu, utilizatorii vor vedea un SPV mult îmbunătățit și cu o viteză semnificativ mai bună, a declarat Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, în cadrul Future Banking Summit 2024.
”Termenul pentru livrarea echipamentelor hardware necesare este chiar luna aceasta, în octombrie. Asta înseamnă că din noiembrie, poate cel târziu în decembrie, contribuabilii ar trebui să simtă o îmbunătățire semnificativă a mecanismelor de lucru în SPV, respectiv o viteză mai mare de lucru și mult mai puțini timp de întrerupere a platformei”, spune Marcel Boloș.
Citește și:
Luna iunie 2024 a fost ultima în care firmele au mai putut să folosească facturi pe hârtie, începând din luna iulie aceasta fiind exclusiv electronică. Antreprenorii care nu au reușit să implementeze încă noul sistem informatic primesc din luna iunie o amendă pentru toată perioada 01 - 30 iunie 2024, în funcție de mărimea business-ului. Începând din iulie, aceste amenzi s-au aplicat pentru fiecare factură în parte.
Mulți antreprenori și contabili au însă nemulțumiți de faptul că platforma ANAF a fost adesea blocată și astfel nu au putut să trimită la timp documentele necesare.
Dincolo de îmbunătățirea vitezei SPV și a stabilității platformei, ministrul a promis și o interfață complet schimbată începând cu anul viitor.
Citește și: Boloș: Există 80% șanse ca Bruxelles să aprobe reducerea deficitului pe 7 ani
Citește și:
”Lucrăm în paralel și la proiectul mare de digitalizare a Finanțelor și ne consultăm cu medium de afaceri pentru a avea un SPV îmbunătățit substanțial. Avem consultări pentru a putea ca în 2025 să avem și o nouă interfață de lucru complet nouă pentru SPV”, a menționat Marcel Boloș.
Ministrul a anunțat și că ANAF a început să lucreze în acest an să folosească AI și machine learning pentru a prelucra volumele de date imense pe care le are la dispoziție, astfel încât sp își îmbunătățească modulele anti-fraudă pe care le operaționalizează.
Future Banking Summit este un eveniment susținut de UniCredit Bank, Raiffeisen Bank, ING, Mastercard, Iron Mountain, Garanti BBVA, Visa, evrotrust, Banca Transilvania, Infocert - (Gold Partners), Fort, BCR, CEC Bank, Namirial, Inform (Austria Card), NETOPIA Payments, fme România, Alpha Bank, evrixa!, imobiliare.ro, imobiliare finance, Optimizor, Filip & Company, dendrio, BSMP, Advahoo, finshape, Salt Bank - (Silver Partners), cu suportul Exim Banca Românească, matricia, DAAC Digital, Lendox.