Edenred, în parteneriat cu Asociația pentru Valori în Educație (AVE) și Asociația Școlilor Particulare (ASP), lansează „Masă și clasă”, un program pe termen lung, prin care susține 50 de școli publice, de la nivel național, pentru a-și dezvolta capacitatea managerială și pentru a reuși să atragă oportunități de finanțare.
În cadrul programului, ASP România va dezvolta, în colaborare cu bucătari profesioniști, medici nutriționiști și specialiști în sănătate, un Ghid de rețete sănătoase pentru școli, care va fi prezentat, într-o primă fază, în cadrul unor workshop-uri, bucătarilor din 50 de școli și grădinițe. Ulterior, ghidul va deveni accesibil întregii rețele de unități de învățământ preuniversitar de stat și particulare, fiind disponibil gratuit în variantă online.
Citește și:
Inițiativa se aliniază la politicile publice europene privind accesul copiilor la o alimentație sănătoasă prin mese calde în școli și se subscrie EduFOOD, direcția strategică pentru 2023-2026, în România, a Programului FOOD (Fighting Obesity through Offer & Demand), un demers european inspirat de Edenred. FOOD este cel mai mare proiect european public-privat lansat și coordonat de Edenred în 2009, activ în 11 țări UE, inclusiv în România.
În România, aproximativ 30% dintre copiii cu vârste cuprinse între 7-9 ani sunt supraponderali, în timp ce între 15% și 20% dintre ei sunt obezi, conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății publicat în anul 2022.
În acest context, programul „Masă și clasă” își propune să acționeze pe cele două componente principale care contribuie cu impact la creșterea nivelului nutriției elevilor în școală: educație și îmbunătățirea calității meselor oferite copiilor în școli.
Citește și:
„Masă și clasă”: un model de parteneriat intersectorial în dezvoltarea de soluții alimentare pentru elevi
Programul „Masă și clasă” se va derula în două etape, iar școlile vor fi selectate printr-un apel public, care urmează să fie deschis în următoarele săptămâni. În prima etapă, vor fi identificate 50 de școli ai căror directori vor intra într-un program intens de instruire prin Academia de Leadership și Management Școlar, un program coordonat de AVE dedicat directorilor sau directorilor adjuncți din școlile, grădinițele și liceele din România.
Aceștia vor învăța cum să transforme școlile pe care le conduc și să atragă fondurile nonguvernamentale și europene de care au nevoie pentru a dezvolta infrastructura necesară în școli prin care să le asigure elevilor o masă caldă în principal, dar și pentru alte provocări și oportunități care sunt legate de școală.
Citește și:
Participanții vor lucra îndeaproape cu un mentor din sectorul de business, alături de care vor identifica punctele forte și punctele problematice din școala lor și vor învăța cum să dezvolte un plan de acțiuni prin care să aducă schimbări reale în școală.
A doua etapă a proiectului este centrată pe educație și adoptarea obiceiurilor alimentare sănătoase. Școlile vor primi suport în ceea ce privește alimentația oferită elevilor și creșterea valorii nutriționale a preparatelor, bucătarii vor participa la traininguri legate de cum pot să gătească mai sănătos și delicios pentru copii.
Asociația Școlilor Particulare, în parteneriat cu Edenred, va realiza un ghid cu informații utile legate de alimentația echilibrată nutrițional, dar și o colecție de modele de bune practici în ceea ce privește meniul și rețetele sănătoase pentru elevi.
Citește și:
Foto: Dreamstime