Femeile sunt în continuare subreprezentate în poziţiile de senior management la băncile europene, potrivit unui raport care scoate în evidenţă faptul că nouă bănci nu aveau nicio femeie în boardul lor superior, transmite Bloomberg, conform Agerpres.

Doar 23% din poziţiile de manageri de nivel executiv la băncile europene erau ocupate de femei în 2022, arată un studiu realizat de agenţia de rating DBRS Morningstar. În plus, este vorba de un procentaj care nu a suferit modificări în ultimii doi ani.

Când vine vorba despre poziţiile de CEO, doar patru din cele 62 de bănci europene analizate aveau o femeie în postul de director general în 2022. Chiar dacă au existat presiuni pentru o mai mare diversitate de gen la vârful companiilor, iar unele ţări au introdus chiar şi cote pentru femei în board-urile companiilor, este încă o raritate să vezi egalitate între femei şi bărbaţi la eşaloanele de vârf ale industriei europene de servicii financiare.

În 2022, femeile ocupau 38% din totalul poziţiilor din boardurile băncilor europene, un progres uşor faţă de 36% în 2021, arată autorii studiului.

Anul trecut, Uniunea Europeană a impus ţinta ca femeile să deţină cel puţin 33% din toate poziţiile de director în board în luna iunie 2026 şi ţările membre urmează să introducă penalităţi pentru nerespectarea obiectivului.

„Unul din principalele argumente în favoarea impunerii de cote de gen în board-urile companiilor este acela că o pondere mai mare a femeilor în board ar trebui să atragă mai multe femei talentate în companie şi să crească prezenţa femeilor la toate nivelele echipei manageriale şi în forţa de muncă. Pe baza analizei noastre, am găsit o corelaţie pozitivă între prezenţa femeilor în board şi la nivel executiv, ceea ce sugerează că o pondere mai mare a femeilor în Consiliul director are un impact pozitiv asupra numărului de femei care au poziţii de executive", subliniază analiştii Charlotte Cervin şi Elisabeth Rudman.

În Spania trei din cele mai mari bănci au femei în poziţiile de top, inclusiv Ana Botin, care este preşedinte la Banco Santander, şi Maria Dolores Dancausa, care este CEO la Bankinter. La începutul acestui an, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA a desemnat-o pe Luisa Gomez Bravo în postul de director financiar.

Foto: Pexels