În contextul în care procesul de transformare digitală a administrației publice din România a accelerat vizibil în ultimii doi ani, la Future Banking Summit îți propunem o discuție importantă despre prezentul și viitorul acestuia.

Digitalizarea administrației publice din România e tot mai vizibilă, iar unul dintre principalele motive în acest sens a fost recenta criză sanitară, care, prin limitările și restricțiile fizice impuse de pandemia de COVID-19, a forțat migrarea interacțiunilor cu cetățenii în mediul online. Pe de altă parte, digitalizarea este și rezultatul eforturilor constante de digitalizare realizate atât la nivelul administrației publice centrale, cât și al celei locale, iar Ministrul Digitalizării, Sebastian Burdjua, speră că România va ajunge în zece ani la nivelul Estoniei.

Aproximativ până în anul 2026 vor fi eliminate serviciile la ghișeu din cadrul administrației statului. Primul pas deja a fost făcut în acest sens. Începând cu anul 2023, românii vor putea fi identificați de către instituțiile statului prin prisma sistemul de recunoaștere facială.

Identitatea digitală va căpăta amploare tot mai mare, iar de la jumătatea anului viitor, cetățenii români își vor putea înmatricula online vehiculele. De asemenea, vor putea efectua diverse plăți și procese pentru a economisi timpul.

Cifrele sunt și ele optimiste. În primăvara acestui an, conform datelor Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), Ghișeul.ro număra aproape 1,3 milioane de utilizatori activi, peste 200.000 de entități sunt înscrise pe platforma de licitații publice SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice), iar peste 8.300 de instituții publice sunt prezente pe e-guvernare.ro, Sistemul Electronic Național (SEN) prin intermediul căruia toți contribuabilii își pot depune declarațiile necesare către ANAF.

Despre cum arată astăzi digitalizarea serviciilor publice, cu plusuri și minusuri, și cum ar putea să ne schimbe viața în câțiva ani, va vorbi Ciprian Nicolae, Manager Payment Systems la BCR, în cadrul Future Banking Summit, care se întâmplă între 19 și 20 octombrie la Brașov. Participă și tu!

+

Pentru a participa la eveniment, trebuie să vă înregistrați pe site-ul Future Banking Summit. Aveți mai multe variante de înregistrare, în funcție de modalitatea de participare, online sau live.

Există și pachete VIP pentru cei care doresc să profite de experiența completă a digital banking retreat-ului din acest an.

+

Future Banking Summit este un eveniment organizat de futurebanking.ro și este susținut de: Mastercard, UniCredit Bank, ING Bank România, Raiffeisen Bank, Infocert, FintechOS, Inform Lykos, iFactor, AriadNext, Namirial, Filip&Company, BCR, First Bank, Citi Romania, enfineo, Oney Romania, Mokka. Partener instituțional: Asociația Română de Fintech (RoFin.tech).

Foto: Dreamstime