La mulți ani, 2024! Sper că ați petrecut și că încă mai petreceți. Să aveți un an plin de bucurii, de dorințe împlinite, de sănătate și fericire!

Anul 2024 începe să arate ca mare bucată de turnesol, anul în care avem de făcut alegeri, de fapt aproape jumătate din populația globului merge anul acesta la alegeri. Poate nu realizați, dar impactul acestor alegeri pe care le facem au repercusiuni pe următorii ani. Și când zic de hârtia de turnesol, este pentru că alegerile din acest an, nu doar din România, pot modela modul în care arată lumea în următoarele decade.

Știu, vorbesc foarte mult despre alegeri, dar ele sunt un punct de cotitură, pentru că de obicei votăm emoțional, nu rațional sau pragmatic, iar apoi realizăm că de fapt deciziile care contează sunt pragmatice, dure, reci și uneori cinice.

De exemplu, toate modificările fiscale de la finalul anului trecut, care au un impact major de la începutul acestui an. Și cu siguranță această tornadă a modificărilor legislative nu se va opri aici pentru că actualii guvernanți vor plusa cu tot felul de pomeni electorale ca să își asigure voturile, iar de la anul ne trezim cu nota de plată, care va fi uriașă pentru că ea vine atașată și cu restul de scadențe ale reformelor care nu au fost realizate niciodată sau au fost făcute prost.

De aceea contează alegerile pe care le facem, ca în orice în viață. Știu că și de această dată atenția va fi mutată de la economie, nivel de trai spre orice altceva, dar ar trebui să ne intereseze acest lucru. Pentru că măsuri populiste și iraționale vor afecta ciclul economic pe ani mulți, chiar dacă acum ni se pare că pe noi nu ne va lovi nimeni, că suntem păziți că multinaționale, că firme, că București, etc...

Nu e chiar așa, macazul se schimbă ușor. Ați văzut ce repede se trec legile prin Parlament când este vorba de un subiect care îi interesează pe politicieni? În două zile. La fel s-a întâmplat și cu bugetul de stat pe 2024 sau cu alte legi, precum cea care dezincriminează parțial evaziunea fiscală. Imaginați-vă un nou Guvern cu o agendă proprie, cu un Parlament favorabil, care trece legi în prag de Crăciun 2024, noaptea ca hoții, în timp ce noi ne gândim la cadouri, ei se gândesc la legi care restrâng drepturi, care anulează facilități, care modifică din pix orice.

Și apoi, alegerile din alte țări pot avea mari influențe și la noi. Alegerile pentru Parlamentul European, cele din Statele Unite, cele din Austria, cele din Anglia. Nu mai trăim în peșteri, nu suntem în Coreea de Nord, toate alegerile au un efect asupra altora. Este o lume conectată, fie că vrem, fie că nu, care ne place sau nu, acesta este mersul lucrurilor. Nu mai putem să mergem înapoi, ci înainte, cu speranță, cu gândire critică și cu dorința de lăsa o moștenire mai bună pentru cei ce vin după noi.

Așa că anul acesta ceea ce vă urez cel mai mult este să fiți atenți la lucrurile din jur, să luați tot ceea ce vedeți pe social media cu un drob (sau mai multe) de sare, să vă reconectați cu gândirea critică, căci toți o avem și cu cea logică și mai ales să ne readucem aminte de cei 7 ani de acasă.

Dacă ne aducem aminte de tot ceea ce am învățat acasă, de cei 7 ani, care sunt fundamentali, cred că vom fi pe calea cea bună.

Editorialul a apărut în secțiunea „Nota redacției” din newsletterul Future Banking de vineri, 5 ianuarie 2024. Puteți să vă abonați la newsletter din meniul principal.

Foto: Ovidiu Udrescu