Autonom Services, cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, a înregistrat venituri de 394,3 milioane de lei în 2021, o creștere cu 16% față de anul pre-pandemic 2019. În plus, profitul net al companiei a înregistrat anul trecut o creștere de 28% față de 2019 (22,5 milioane lei).

„În urmă cu câțiva ani, când am descoperit conceptul de <V.U.C.A. World> – (RO: o lume tot mai volatilă, nesigură, complexă și ambiguă), ne gândeam că este adecvat, dar îl priveam cu o oarecare detașare. Ultimii doi ani ne-au arătat tuturor ce înseamnă un business în lumea VUCA: pandemie, crize sectoriale succesive, schimbări bruște de comportamente de consum, lanțuri de aprovizionare date peste cap, inflație galopantă, un conflict armat în Europa, dar și digitalizare accelerată, productivitate crescută, oportunități noi, reziliență și o adaptabilitate surprinzătoare. Este mediul ideal pentru companiile agile, care se despart ușor de formulele de succes de ieri și navighează cu succes prin apele înspumate, care fac adevărații marinari. Autonom a arătat încă o dată că are structura, cultura și viziunea adaptate schimbărilor accelerate, iar echipele noastre au ieșit întărite din astfel de situații, chiar dacă au apărut și cicatrici noi”, povestește Dan Ștefan, cofondator Autonom

În ceea ce privește rezultatele financiare din 2021 la nivel de divizii cheie, serviciile de leasing operațional din cadrul Autonom Lease au generat venituri de 185,6 milioane de lei, în creștere cu 17% față de rezultatele din 2019, asta deși compania a fost supusă efectelor crizei semiconductorilor.

De asemenea, inflația a devenit prezentă în mai multe categorii de costuri care compun rata lunară de leasing operațional full service, precum asigurări, mentenanță, anvelope, mașină la schimb și costuri de administrare, iar în acest context produsul de leasing operațional al Autonom a devenit „tot mai atractiv”, precizează Autonom. 

Divizia de rent-a-car a Autonom a înregistrat venituri de 68,7 milioane de lei, în creștere cu 4% față de 2019, ca urmare a creșterii continue a cererii, concomitent cu creșterea tarifelor generată de penuria de mașini din piață. În 2021 Autonom a atins un grad de ocupare a flotei de peste 88%. 

Cât despre divizia de AutoRulate, aceasta a înregistrat venituri record de 78,7 milioane de lei, în creștere cu 71% comparativ cu ultimul an pre-pandemic. Autonom consideră aceste rezultatele ca fiind „semnificative”, având în vedere contextul în care compania a fost nevoită să amâne parțial vânzarea mașinilor datorită întârzierilor de producție generate de criza semiconductorilor, a cererii ridicate, precum și a gradului de ocupare a flotei.

„Trăim în continuare vremuri instabile și neașteptate într-o societate modernă – pandemia este încă prezentă în viețile noastre, iar războiul din Ucraina ne-a arătat că disputele geopolitice nu sunt doar în cărțile de istorie. Ultimii doi ani au demonstrat din nou că următoarea criză vine întotdeauna din locul cel mai puțin așteptat. Încă de la începutul companiei, ne-am confruntat cu diverse crize care ne-au antrenat să conducem și să dezvoltăm business-ul Autonom într-un mediu volatil, caracterizat de incertitudine și schimbări frecvente de direcție provenite fie din sfera politică, economică sau socială. Așa cum s-a întâmplat și la începutul pandemiei de COVID-19, avem o situație financiară excelentă, după ce am reușit să atragem la sfârșitul anului 2021 o nouă rundă de finanțare prin intermediul pieței de capital. Acest lucru înseamnă că suntem foarte bine capitalizați pentru a profita de oportunitățile care pot apărea în perioada următoare pe piață,” a adăugat Marius Ștefan, cofondator al Autonom.

La finalul anului 2021, Autonom a reușit să atragă 48 de milioane de euro prin intermediul pieței de capital. Atragerea acestor noi fonduri face parte din prima etapă a programului de emisiuni de obligațiuni corporative, o premieră pentru piața de capital din România, pe care compania dorește să-l deruleze în următorii cinci ani și prin care intenționează să atragă până la 250 de milioane de euro. O parte importantă din capitalul atras va fi utilizat pentru investiții în tranziția către flote verzi, element cheie pentru dezvoltarea sustenabilă a companiei. Potrivit Autonom, componenta de mediu reprezintă „cea mai importantă direcție” pentru acțiunile și deciziile companiei.

Sustenabilitatea, priotatea zero a Autonom?

Autonom a publicat, în această lună, și primul său raport de sustenabilitate care prezintă rezultatele pentru 2021 din perspectiva aspectelor de mediu, sociale și de guvernanță. Anul trecut, compania a reușit să se apropie semnificativ de țintele propuse și să demareze proiecte importante pentru reducerea amprentei de carbon, precum achiziția de mașini hibride și electrice, precum și evaluarea tuturor sediilor pentru instalarea de stații de încărcare. 

De asemenea, Autonom a aderat în aprilie la UN Global Compact, cea mai mare inițiativă pentru sustenabilitate corporativă din lume. Astfel, compania își ia angajamentul să sprijine cele Zece Principii ale acestei inițiative privind drepturile omului, mediu, bună guvernanță și combaterea corupției, dar și să contribuie la atingerea celor 17 obiective de dezvoltare sustenabilă, incluse de către Organizația Națiunilor Unite în Agenda de Dezvoltare Sustenabilă 2030.

În 2022, Autonom continuă să își consolideze poziția pe piața de leasing operațional prin achiziționarea Țiriac Operating Lease. Tranzacția a fost finalizată la mijlocul lunii aprilie, iar procesul de integrare a noii echipe, a proceselor de lucru și a noului portofoliu de clienți în structura Autonom deja a început. 

Țiriac Operating Lease este un business cu venituri anuale de aproximativ 80 de milioane de lei și active în valoare de peste 240 milioane de lei. La data preluării, Țiriac Operating Lease deținea o flotă de peste 2600 mașini și un portofoliu de peste 900 de clienți. Integrarea Țiriac Operating Lease va fi un proiect de importanță „strategică” pentru Autonom în 2022, potrivit companiei, precum a fost și integrarea BT Operațional Leasing din 2018.

Înființată în 2006 în Piatra Neamț de antreprenorii Marius și Dan Stefan, Autonom este un furnizor integrat de soluții de mobilitate și finanțare. Autonom operează o rețea unică de 46 de agenții cu sediul în peste 30 de orașe din România, Ungaria și Serbia. Grupul oferă un portofoliu diversificat de servicii atât pentru clienți corporate, cât și pentru clienți persoane fizice, incluzând închirieri de autoturisme pe termen scurt și mediu, leasing operațional, servicii de transferuri cu șofer, închiriere temporară de flote auto, gestionarea flotei, asistență rutieră, spălătorie auto, precum și închiriere de echipamente. În toate diviziile, Autonom are peste 500 de angajați și operează o flotă de peste 9.000 de mașini.

Sursă foto: Autonom