Patria Bank a înregistrat, în primul trimestru, un profit net de 8 milioane lei, în creştere cu 171% faţă de acelaşi interval al anului trecut, rezultat care încorporează noua taxă pe cifra de afaceri, de 2%, aplicabilă instituţiilor de credit începând cu anul 2024.

„În trimestrul I al acestui an, Patria Bank şi-a îmbunătăţit performanţa financiară, aceasta reflectând angajamentul constant faţă de susţinerea antreprenorilor şi creşterea sustenabilă. Acţiunile comerciale strategic orientate, împreună cu continuarea parteneriatelor de garantare şi finanţare, intensificarea finanţărilor de tip green energy, cât şi lansarea de noi produse calibrate conform nevoilor clienţilor, au contribuit semnificativ la aceste performanţe comerciale reflectate de creşterea vânzărilor de credite noi în T1 2024 faţă de T1 2023 cu 48%. De asemenea, ne-am concentrat pe consolidarea echipei de management în aria comercială, luându-ne angajamentul de a continua creşterea activităţii de creditare", a spus Valentin Vancea, CEO Patria Bank, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, în cadrul grupului Patria Bank, filialele Patria Credit IFN şi SAI Patria Asset Management, împreună cu fondurile administrate, „raportează rezultate şi evoluţii pozitive care asigură şi concură la atingerea obiectivelor trasate la nivelul grupului".

„Subliniem dinamica activelor administrate de SAI Patria Asset Management care s-au majorat în trimestrul I cu 35,6% faţă de sfârşitul lui decembrie 2023, evoluţie susţinută de expansiunea accelerată a fondurilor de tip ETF administrate. De asemenea, Patria Credit IFN raportează o creştere cu 6% a portofoliului de credite faţă de trimestrul I 2023. Aceste rezultate sunt o confirmare a direcţiei noastre strategice şi a demersului nostru privind dezvoltarea unui model de afaceri sustenabil care să asigure consolidarea profitabilităţii şi menţinerea acestor evoluţii pe tot parcursul anului 2024. Într-un context macroeconomic volatil şi incert, îmbunătăţirea profitabilităţii demonstrează adaptabilitatea băncii la condiţiile actuale de piaţă", a adăugat Valentin Vancea.

Potrivit sursei citate, venitul net bancar a crescut cu 14% în primele trei luni ale acestui an, faţă de acelaşi interval din 2023, reprezentând o evoluţie pozitivă pe toate categoriile de venituri, susţinută în principal de veniturile nete din comisioane şi cele din activitatea financiară.

Totodată, banca a raportat un rezultat operaţional în valoare de 9,4 milioane lei, în creştere cu 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Pe de altă parte, capitalurile proprii ale băncii prezintă o creştere cu 8,6 milioane lei în primele trei luni ale anului, în urcare cu 2% faţă de decembrie 2023.

„Strategia de reducere a expunerilor neperformante a continuat în 2024 cu rezultate foarte bune, rata expunerilor neperformante (NPE) diminuându-se cu 29% în ultimele 12 luni."

Grupul Patria Bank are ca acţionar majoritar Fondul de Investiţii Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai cărui principali investitori sunt BERD (Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiţii, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiţii), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW) şi BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre). AGERPRE