EximBank și holdingul agricol Agro-Chirnogi Călărași, unul dintre cei mai mari jucători din agribusiness-ul românesc, au încheiat un acord financiar în valoare de 40 de milioane de lei.
Fondurile sunt destinate asigurării necesarului de lichidități pentru activitatea curentă a companiei și au fost acordate cu garanție de stat emisă în cadrul schemei de ajutor de stat COVID-19, dedicată companiilor mari, care acoperă 90% din finanțare.
„Agricultura reprezintă un domeniu strategic pentru EximBank și suntem încântați că, prin acest parteneriat cu Agro-Chirnogi, putem susține agribusiness-ul mai ales în contextul actual când producătorii parcurg o perioadă dificilă determinată de efectele în cascadă generate de perioada pandemică și post-pandemică, precum și de evoluția prețurilor pentru materii prime și energie. Parteneriatele încheiate cu companii fanion ale economiei reprezintă un indicator clar al capacității noastre de a structura soluții financiare pentru orice business sustenabil, abilitate care ne și conferă statutul de finanțator favorit pentru companii”, a spus Traian Halalai, președintele executiv al EximBank.
Agro-Chirnogi activează în domeniul producției și tradingului cu cereale, făcând parte din grupul de companii Maria, din 2002. Grupul Maria este unul din domeniul agriculturii din România după suprafața de teren pe care o utilizează în producția de cereale (peste 35.000 de hectare) şi unul dintre cele mai complexe având în vedere domeniile de activitate.
Citește și:
Compania Agro-Chirnogia fost înființată în anul 1991, fiind fosta IAS Chirnogi, județul Călărași. Activitatea inițială a companiei a fost producția de cereale (porumb, grâu, soia, lucernă, orz, rapiţă), societatea exploatând în prezent peste 10.000 de hectare de teren agricol. De-a lungul timpului însă, businessul a fost recalibrat și eficientizat.
„Tot acest context economic pe care îl traversăm de la declanșarea pandemiei - care a adus un blocaj al comerțului internațional și o încetinire a activității, cu toate provocările ulterioare - creșterile cotațiilor bursiere ale cerealelor și majorarea prețurilor pentru inputuri, din cauza scumpirii materiilor prime și în special a gazelor naturale - au generat un necesar suplimentar de finanțare pentru toate companiile din agricultură. [...]Odată asigurat capitalul de lucru, putem să implementăm planurile de dezvoltare pentru a face în continuare agricultură performantă, sustenabilă şi inovativă”, a menționat și Karine Khalil, președintele Consiliului de Administrație al Agro-Chirnogi.
Agro-Chirnogi, împreună cu grupul Maria, dispun în prezent de o capacitate de însilozare remarcabilă de aproximativ 600.000 MT, fapt ce a determinat dezvoltarea activității de comerț cu cereale.
Citește și:
Totodată, compania deține și una din cele mai moderne mori din România, cu o linie de făină și una de mălai, produsele sale fiind comercializate sub brandul Măriuța. În 2021, Agro-Chirnogi și Maria Trading SRL au preluat 100% din Agrirom SRL, producător de cereale din Călărași, care exploatează 4.000 hectare.
Sursă foto: Photo 44590425 / Credit © Bacho12345 | Dreamstime.com