Am văzut ieri câteva declarații ale unor bancheri care mi-au atras atenția.

Prima aparține lui Sergiu Manea, CEO BCR și a fost făcută la o conferință de specialitate organizată de ZF. „Cred că rolul nostru nu este să creăm drumuri şi scenarii predictibile şi să facem pariuri pe ele, ci să asigurăm clienţii că vom fi acolo cu ei şi vom sta alături de ei, înţelegând care sunt încercările prin care trec şi să încercăm să îi ajutăm.”

A doua îi aparține lui Bogdan Neacșu, CEO al CEC Bank și preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

„Acum, vă spun, ca bancher, mi-e foarte greu să privesc un client persoană fizică în ochi şi să-i spun: 'Finanţează-te la un astfel de nivel al ROBOR-lui!', chiar dacă, în România, în anii 2000 sau înainte, evident că nivelurile de rată a dobânzii au fost mult mai mari decât experimentăm acum, dar, au trecut acele perioade, suntem la aproape 22 de ani de acele momente. Evident că ne uităm cu alţi ochi la aceste fenomene şi e foarte greu să-i spui unei persoane fizice: 'Împrumută-te doar de dragul de a te împrumuta!'. Rolul nostru este cumva să inducem şi acest nivel de precauţie în rândul cetăţenilor, chiar dacă au anumite obiective investiţionale. Poate că e bine să se gândească de două ori până când să ia o astfel de decizie, vizavi de ce capacitate au să ramburseze aceste credite sau să ducă această povară financiară".

În cadrul evenimentului organizat de ZF au fost mai mulți bancheri, între care și Sergiu Oprescu de la Alpha Bank și Mihaela Bîtu, CEO al ING Bank. Toți au menționat despre rolul instituțiilor bancare în actualul peisaj economic.

Dar toate declarațiile au ceva mai mult în comun. Asumarea propriului rol într-o perioadă în care precauția este primordială atât din partea persoanelor fizice, cât și a companiilor.

Suntem într-o situație problematică din punct de vedere economic. Inflație crescută, prețuri foarte mari, o dobândă de politică monetară mare, ROBOR la 6,79%. Este un moment dificil pentru oricine, iar următoarele luni se anunță la fel, dacă nu chiar mai dificile.

Când bancheri de această talie fac asemenea declarații, atunci poate însemna mai multe lucruri: că piața financiară a ajuns la un grad de maturizare și a învățat lecțiile trecutului, iar goana după profit cu orice preț nu mai este pe primul loc, că situația este colorată în diferite nuanțe de negru și trebuie să fim atenți la orice cheltuieli care nu sunt absolut necesare în perioada următoare sau că instituțiile bancare au înțeles că este nevoie de baze de parteneriat cu clienții pe care îi au.

Știu că mai sunt probleme în relațiile unor clienți cu băncile cu care lucrează, însă m-aș bucura să fie din ce în ce mai puține asemenea cazuri. Băncile au un rol fundamental în economie, iar rolul lor nu este doar de a opera diverse tranzacții, ci de a fi acolo pentru cei cu care lucrează, exact cum spune și Sergiu Manea.

Iar gradul de încredere, pierdut în anterioara criză economică, sper să fi fost recâștigat pe un alt fel de a face business.

Rolul despre care vorbeau bancherii vine ca un semnal puternic pentru toți jucătorii din piață pentru că următoarea perioadă vine cu turbulențe și este nevoie de multă precauție și de îndârjire pentru a trece peste. Nu este un mesaj alarmist sau fatalist, ci o invitație la precauție, atenție, grijă și susținere. Este nevoie de strategii corecte, bazate pe date și chiar pe instinct.

Nu înseamnă că lucrurile trebuie să se oprească, nu înseamnă că trebuie dați oameni afară sau oprite proiecte, ci doar că deciziile de business ar fi bine să fie întemeiate pe prognoze corecte și mult mai bine fundamentate.

Nu spune nimeni că trebuie să stai cu banii în casă sau în cont, pentru că oricum își pierd valoarea, ci doar să iei decizii asumate, corecte și bine gândite. Iar investițiile sunt cele care ne vor ajuta să trecem peste această perioadă.

Mi-ar plăcea să știu dacă ați ajuns să aveți asemenea relații cu băncile cu care lucrați, de parteneriat și de colaborare, care să vă ajute atunci când aveți nevoie. Dar și cum credeți că va fi următoarea perioadă și ce strategii de business adoptați. Mulțumesc și rămâneți atenți și deschiși la oportunități.

Articolul acesta a apărut în secțiunea „Nota redacției” din newsletter-ul Future Banking de marți, 12 iulie 2022. Puteți să vă abonați la newsletter din meniul principal.

Credit foto: Ovidiu Udrescu